7
Τεχνολογία

PIN, Hello, password… Πώς να κλειδώσεις τον υπολογιστή σου

PIN, Hello, password… Πώς να κλειδώσεις τον υπολογιστή σου
Μάθε τα πάντα για τις σύγχρονες λειτουργίες κλειδώματος ενός υπολογιστή. Από τα PINs και τα passwords στην αναγνώριση προσώπου και τη βιομετρία.

Ο υπολογιστής σου, φορητός ή σταθερός, αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής σου. Αναμφίβολα, ξεχωριστό ρόλο διαδραματίζει η ασφάλεια της συσκευής, καθώς και των δεδομένων που αυτή περιέχει. Παρακάτω θα δούμε όλους τους δυνατούς τρόπους για το κλείδωμα ενός υπολογιστή, ώστε να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις, ανάλογα με τις ανάγκες μας.

Το κλείδωμα του υπολογιστή αποτελεί μια πολύ σημαντική υπόθεση αφού μια ξεκλείδωτη συσκευή εκθέτει όλα τα προσωπικά μας δεδομένα σε κάποιον άγνωστο. Ευτυχώς υπάρχουν ορισμένες μέθοδοι χάρη στις οποίες μπορούμε να νιώθουμε πιο ασφαλείς κατά τη χρήση του PC μας.

Όλες οι σχετικές ρυθμίσεις στα Windows 10 βρίσκονται στην επιλογή Settings > Accounts > Sign-in Options.

PIN

Το PIN μοιάζει με τον κωδικό που χρησιμοποιείς στο κινητό σου. Έτσι, αντί να θυμάσαι έναν ολόκληρο αλφαριθμητικό κωδικό, μπορείς να θέσεις ένα αριθμητικό PIN. Το πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι πως μπορείς να ορίσεις έναν κωδικό τον όποιο θα θυμάσαι εύκολα. Επίσης, είναι λιγότερο δύσκολο να τον απομνημονεύσεις συγκριτικά με έναν κωδικό πρόσβασης. Προτείνεται, βεβαίως, η αποφυγή των προφανών κωδικών PIN, όπως 0000, 1234, χρονολογία γέννησης κλπ.

Password

Ο κωδικός ασφαλείας του υπολογιστή παραμένει μια από τις ασφαλέστερες μεθόδους για το κλείδωμά του. Ειδικότερα, ένας πολύ ισχυρός και πολύπλοκος κωδικός σε προστατεύει πλήρως από μια μη εξουσιοδοτημένη χρήση της συσκευής σου. Ωστόσο, είναι γενικά δύσκολο να πληκτρολογείς επανειλημμένα περίπλοκους κωδικούς πρόσβασης. Η καλύτερη χρησιμότητά του είναι στις περιπτώσεις όπου επιδιώκεις τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, όπως για παράδειγμα στο Internet banking.

Δακτυλικό αποτύπωμα

Όσο η τεχνολογία εξελίσσεται, εμφανίζονται νέες καινοτομίες για τη διευκόλυνσή σου. Το δακτυλικό αποτύπωμα είναι ένας ταχύς, έξυπνος και ασφαλής τρόπος διαφύλαξης των προσωπικών σου δεδομένων. Πρόκειται αναμφίβολα για μια πολύ πιο εύχρηστη δυνατότητα σε σχέση με τις προηγούμενες και επιπλέον, είναι πολύ πιο δύσκολο να το χρησιμοποιήσει κάποιος άλλος. Τα προβλήματα, ωστόσο, που προκύπτουν στη μέθοδο αυτή, προέρχονται από την ευαισθησία του αισθητήρα, καθώς και από το πόσο βολική είναι για το μέσο χρήστη. Εάν ο υπολογιστής σου διαθέτει αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, θα εμφανιστεί η σχετική επιλογή στο παράθυρο των ρυθμίσεων των επιλογών πρόσβασης.

Windows Hello

Με την τεχνολογία Windows Hello, η οποία έγινε διαθέσιμη στο κοινό με την έλευση των Windows 10, μπορείς να εισέλθεις στον υπολογιστή σου μέσω αναγνώρισης προσώπου, δακτυλικού αποτυπώματος ή και της ίριδας του ματιού. Σύμφωνα με τη Microsoft σε καμία περίπτωση δεν μεταδίδονται τα προσωπικά στοιχεία του χρήστη σε κάποιον server, ενώ παράλληλα η εταιρεία έχει αναπτύξει τεχνικές που αποτρέπουν την παραπλάνηση του συστήματος από hackers μέσω φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης. Για να λειτουργεί το Windows Hello, θα πρέπει ο υπολογιστής σας να είναι συμβατός με τη συγκεκριμένη λειτουργία, δηλαδή να διαθέτει ειδική υπέρυθρη κάμερα, ή μονάδα αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Ξεκλείδωμα με εξωτερική συσκευή

Τα Windows 10 υποστηρίζουν αυτόματο κλείδωμα όταν απομακρύνεται μια εξωτερική συσκευή στον υπολογιστή. Η συσκευή αυτή μπορεί να είναι ένα smartphone ή ένα activity tracker. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να συνδέσεις τη φορητή σου συσκευή μέσω Bluetooth στον υπολογιστή (η γνωστή διαδικασία pairing) και κατόπιν να πας στο Settings > Accounts > Sign-in Options στην ενότητα Dynamic lock και να ενεργοποιήσεις το αυτόματο κλείδωμα. Αυτόματο ξεκλείδωμα πάντως δεν υποστηρίζεται όταν επιστρέψεις στη θέση σου. Θα χρειαστεί να βάλεις κωδικό ή PIN.