7
Τεχνολογία

Πώς να επεκτείνεις τη μπαταρία του laptop σου

Πώς να επεκτείνεις τη μπαταρία του laptop σου
Ο ορισμός ενός ορίου φόρτισης της μπαταρίας του laptop σου και απαιτεί μόνο να κατεβάσεις το κατάλληλο app και να κάνεις τις σωστές ρυθμίσεις. Μια τέτοια ρύθμιση μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Αγοράζοντας ένα laptop, οι περισσότεροι κοιτάμε τα χαρακτηριστικά, τον επεξεργαστή, την κάρτα γραφικών, τη μνήμη, το μέγεθος της οθόνης, ίσως και το βάρος. Λίγοι είναι αυτοί που ασχολούνται με τη μπαταρία, αν και είναι κάτι σημαντικό, ειδικά για όσους χρειάζονται το laptop για εξωτερική χρήση. Η πραγματικότητα είναι πως τα περισσότερα laptops βρίσκονται “βιδωμένα” σε κάποιο γραφείο ή τραπέζι, και επιλέγονται αποκλειστικά για το μικρό τους μέγεθος και τη βολικότητα του να μπορείς να το μαζέψεις και να το βάλεις σε κάποιο συρτάρι, αν χρειαστεί. Αυτό σημαίνει πως πολλά laptops παραμένουν μονίμως συνδεδεμένα στο ρεύμα για μήνες.

Μιλώντας για την μπαταρία, δύο πράγματα είναι αυτά που μπορούν να κάνουν ζημιά στη μπαταρία: οι κύκλοι φόρτισης και αποφόρτισης (κάτι λογικό και αναπόφευκτο αν χρησιμοποιείς το laptop), και η συνεχής παραμονή στο ρεύμα. Τα τελευταία χρόνια, οι κατασκευαστές έχουν βάλει κυκλώματα προστασίας στο σύστημα φόρτισης, το οποίο πλέον απενεργοποιείται όταν η μπαταρία φτάσει το 100%, μειώνοντας κάπως τη ζημιά. Όμως πλέον οι μελέτες των ερευνητών έχουν δείξει πως η ζωή της μπαταρίας επεκτείνεται σημαντικά αν δεν φορτίζει μέχρι το 100%, αλλά ελαφρώς λιγότερο. Έτσι, το όριο που ακολουθούν οι περισσότεροι κατασκευαστές είναι το 80% και μάλιστα πολλοί το έχουν προσθέσει ως επιλογή στο BIOS των υπολογιστών τους! Αυτό έχει μεγάλη επίδραση αν χρησιμοποιείς το laptop εκτός γραφείου – και σου αρκεί το 80% της αυτονομίας – αλλά τεράστια επίδραση αν το έχεις συνεχώς στο ρεύμα. Έτσι, η μπαταρία μπορεί να είναι υγιής και διαθέσιμη όποτε χρειαστεί όντως να πάρεις το laptop έξω!

Βάζοντας όριο στη φόρτιση

Οι πιο γνωστοί κατασκευαστές έχουν αυτή την επιλογή τόσο στο BIOS όσο και ως βοηθητικό πρόγραμμα εντός των Windows. Έχουμε δει κάτι τέτοιο σε laptops των Asus, Dell, HP, Lenovo, MSI, και άλλα. Για παράδειγμα, η HP εφοδιάζει τα laptops της με το πρόγραμμα HP Power Manager προεγκατεστημένο, στο οποίο υπάρχει η επιλογή “Maximise My Battery Health”. Μπορεί να μην είναι προφανές, αλλά η HP έχει αναλυτική εξήγηση της λειτουργίας αυτής λίγο πιο κάτω από την επιλογή, και αναφέρει σαφώς πως θα βελτιώσει τη μακροημέρευση της μπαταρίας μειώνοντας το μέγιστο επίπεδο φόρτισης στο 80%. Η επιλογή υπάρχει και στο BIOS, υπό την ονομασία “Adaptive Battery Optimiser” (τουλάχιστον στα laptops που είχαμε στα χέρια μας κατά καιρούς). Αντίστοιχα, η Lenovo διαθέτει το πρόγραμμα Lenovo Vantage, στο οποίο υπάρχει το προφανές “Battery Charge Threshold” στο οποίο μπορείς να θέσεις τα όρια που επιθυμείς με το χέρι – ακόμη και το κάτω από ποιο ποσοστό να αρχίσει τη φόρτιση! Ομοίως, η Asus εφοδιάζει τα δικά της μηχανήματα με το Asus Battery Health Charging, το οποίο κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά και μπορείς να διαλέξεις είτε το 80% είτε και το 60%, αν δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις το laptop ποτέ εκτός σπιτιού ή γραφείου. Η MSI με τη σειρά της έχει το Dragon Center, στο οποίο υπάρχει το Battery Health Option και εκεί υπάρχουν οι ίδιες επιλογές με την Asus. Τέλος, η Dell διαθέτει το utility “Dell Power Manager”, μέσα στο οποίο υπάρχει η επιλογή “Primarily AC Use”, η οποία θα μειώσει το επίπεδο της φόρτισης.