8
Ψυχαγωγία

Πώς να βλέπεις τηλεόραση τη νύχτα

Πώς να βλέπεις τηλεόραση τη νύχτα
Πολλοί δεν το ξέρουν, αλλά οι τηλεοράσεις έχουν “Night Mode”. Μεταξύ άλλων αυτό που κάνει είναι να εξομαλύνει τον ήχο, ώστε να μην ξυπνάς τους γείτονες όταν βλέπεις μια ταινία δράσης τη μία τα μεσάνυχτα.

Η κατάσταση με σειρές και ταινίες τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σχεδόν απελπιστική. Ο ήχος έχει αλλάξει και ο λόγος είναι απλός: η επίδραση στον θεατή. Ίσως το έχεις παρατηρήσει κι εσύ, στις ταινίες και τις σειρές των τελευταίων (αρκετών) ετών, οι διάλογοι είναι μετά βίας καταληπτοί, οι ηθοποιοί μοιάζουν να ψιθυρίζουν ακατάληπτα σε κάποιες σκηνές, ενώ όταν υπάρχει δράση, οι ήχοι – και ειδικά σε εκρήξεις και πυροβολισμούς – είναι εκκωφαντικοί. Αυτό γίνεται εσκεμμένα. Τα στούντιο γνωρίζουν πως οι περισσότεροι θεατές έχουν στη διάθεσή τους καλά συστήματα ήχου συνδεδεμένα στην τηλεόραση, επομένως προσπαθούν να μεταφέρουν την αίσθηση του κινηματογράφου και στο σπίτι.

Ο ήχος είναι μια παράμετρος η οποία παρέμενε για χρόνια παραμελημένη στην τηλεόραση, αλλά τα στούντιο γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες πως η επίδραση του ήχου στην εμπειρία μιας ταινίας ή σειράς είναι θεμελιώδης. Στο σινεμά, όμως, όλοι πηγαίνουν με σκοπό να δουν μια ταινία. Στο σπίτι αυτό δεν ισχύει πάντοτε. Υπάρχουν φορές που απλά θες να δεις μια ταινία για να χαλαρώσεις, ενίοτε βλέπεις ταινία και για να σε πάρει ο ύπνος και σίγουρα δεν θέλεις να ξυπνήσεις ολόκληρη την πολυκατοικία, ούτε να ξυπνήσεις ο ίδιος, με τους ήχους μιας κολοσσιαίας έκρηξης και να νομίζεις πως έφτασε η συντέλεια του κόσμου. Από την άλλη, αν χαμηλώσεις την ένταση αρκετά, είναι βέβαιο πως δε θα μπορείς να ακούσεις ομιλία ή κανέναν ήχο χαμηλής έντασης.

Η λύση έχει εμφανιστεί σε πολλές τηλεοράσεις με τη μορφή μιας ρύθμισης, η οποία ονομάζεται “Night Mode”. Αυτή η ρύθμιση κάνει ακριβώς αυτό που λέει το όνομά της, δηλαδή έχει σχεδιαστεί για νυκτερινές προβολές, όταν και δεν θέλεις να ξεφεύγει η ένταση του ήχου πέραν των επιτρεπτών ορίων, αλλά ούτε και οι ήχοι χαμηλής έντασης να εκμηδενίζονται. Ένα πρόβλημα είναι το ότι αρκετές τηλεοράσεις δεν έχουν τέτοια λειτουργία, ενώ σε άλλες η λειτουργία υπάρχει “θαμμένη” μέσα σε κάποιο μενού. Το Night Mode είναι μια λειτουργία η οποία πρακτικά ενισχύει τους ήχους χαμηλής έντασης και μειώνει τους ήχους υψηλής έντασης. Με αυτό τον τρόπο, διασφαλίζεται το ότι θα μπορείς να ακούς ομιλίες και άλλους ήχους σε χαμηλή ένταση, ενώ όταν παίζουν εφέ και εκρήξεις ή άλλου είδους δυνατοί ήχοι, αυτοί δεν θα ξεφεύγουν σε ένταση. Σε τεχνικούς όρους, αυτό ονομάζεται “συμπίεση δυναμικού εύρους”.

Μια συνδυαστική λύση είναι, όσο κι αν ακούγεται αντιφατικό, να επενδύσεις σε καλύτερα ηχεία για την τηλεόραση. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα ακούς πιο δυνατά τους ήχους, αλλά πως οι ήχοι χαμηλής έντασης θα ακούγονται πιο καλά, χωρίς να χρειάζεται να ανεβάσεις την ένταση. Σε συνδυασμό με το Night Mode, ένα σετ καλών ηχείων μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην ποιότητα του ήχου της τηλεόρασής σου. Μάλιστα, λόγω του ότι όλες οι ταινίες και σειρές πλέον παράγονται με πολυκάναλο ήχο, υπάρχουν συστήματα ηχείων ή και soundbars ειδικά για τηλεόραση τα οποία υποστηρίζουν ήχο 3.1, 5.1, ακόμη και 7.1 – ο πρώτος αριθμός αφορά τα κανονικά ηχεία και το 1 μετά την τελεία το subwoofer. Καλύτερο σύστημα ήχου ισοδυναμεί με καλύτερη αναπαραγωγή, και όχι μόνο μεγαλύτερη ένταση ή δυνατότερο μπάσο.

Και επειδή με το άρθρο αυτό σου ανοίξαμε την όρεξη για καινούρια τηλεόραση, επισκέψου ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ και αναβάθμισε την εικόνα σου, αλλά και τον ήχο για ακόμα μεγαλύτερη απόλαυση στις αγαπημένες σου ταινίες και σειρές.