12
Η COSMOTE και Εσύ

Πρόγραμμα “Σπίτι μου” και ασφάλιση κατοικίας με δάνειο

Πρόγραμμα “Σπίτι μου” και ασφάλιση κατοικίας με δάνειο
Σύντομα θα ξεκινήσει το πρόγραμμα “Σπίτι μου” που θα προσφέρει χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για νέους έως 25-39 ετών. Η COSMOTE Insurance διαθέτει ειδικά προγράμματα ασφάλειας κατοικίας ειδικά για όσους έχουν στεγαστικό δάνειο. Πάμε να δούμε όλες τις λεπτομέρειες.

Μέσα στον Μάρτιο αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα το πρόγραμμα “Σπίτι Μου” το οποίο αφορά τη χορήγηση άτοκων ή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων για άτομα ηλικίας 25-39 ετών με ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και τα οποία δεν διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους. Σύμφωνα με τον νόμο η αξία των ακινήτων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 200.000 ευρώ, και το εμβαδόν τα 150 τ.μ. Επιπλέον, υπάρχει και περιορισμός στην παλαιότητα η οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 15 έτη.

Ας αναφέρουμε επιγραμματικά τους πρόσθετους όρους:

  • Κατ’ αρχάς, η αγορά του ακινήτου δεν μπορεί να γίνει από συγγενή πρώτου ή δεύτερου βαθμού του αγοραστή. Το ακίνητο αποκτάται κατά πλήρη κυριότητα από τον αγοραστή ή, αν πρόκειται για συζύγους ή για μέρη συμφώνου συμβίωσης, κατά κυριότητα >50% για καθέναν από αυτούς.
  • Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ και η διάρκεια τα τριάντα έτη, ενώ το δάνειο θα πρέπει να καλύπτει έως το 90% της αξίας του ακινήτου με τη διαφορά να καλύπτεται από τον αγοραστή.

Το δάνειο χρηματοδοτείται κατά 75% από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), ενώ το υπόλοιπο 25% χορηγείται από τις τράπεζες. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το ποσοστό του δανείου που χρηματοδοτείται από τη ΔΥΠΑ είναι άτοκο. Αυτό σημαίνει ότι τα 3/4 του δανείου χορηγούνται άτοκα με αποτέλεσμα το τελικό επιτόκιο που πληρώνει ο δανειολήπτης για το σύνολο του ποσού, να διαμορφώνεται στο ένα τέταρτο του κόστους που θα είχε ένα κανονικό στεγαστικό δάνειο.

Επιπλέον για τρίτεκνους ή πολύτεκνους το δάνειο θα είναι εξ ολοκλήρου άτοκο.

Τέλος, ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 500 εκατ. ευρώ (με πρόβλεψη για διπλασιασμό σε περίπτωση εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων), ενώ εκτιμάται ότι ωφελούμενοι θα είναι 10.000 νέοι ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών.

Και από ασφάλιση τι κάνω;

Ενώ η ασφάλιση κατοικίας δεν είναι υποχρεωτική, όταν ο ιδιοκτήτης έχει λάβει στεγαστικό δάνειο το οποίο δεν έχει αποπληρώσει η κατοικία (η οποία είναι ενυπόθηκη) θα πρέπει να ασφαλιστεί καλύπτοντας τουλάχιστον τους κινδύνους πυρός και σεισμού.

Μια σύγχυση που επικρατεί μεταξύ των δανειοληπτών είναι ότι η ασφάλιση θα πρέπει να γίνει από την ίδια την τράπεζα. Συνήθως οι δανειολήπτες επιλέγουν αυτή τη λύση για διευκόλυνση, ενώ δεν είναι υποχρεωτικό. Αντίθετα, ο δανειολήπτης μπορεί να επιλέξει την ασφαλιστική εταιρεία που επιθυμεί, αρκεί πάντα να καλύπτει τις προϋποθέσεις της τράπεζας σε ό,τι αφορά το στεγαστικό δάνειο.

Το COSMOTE Insurance παρέχει ειδικό πρόγραμμα ασφάλισης για όσους έχουν στεγαστικό δάνειο, το οποίο είναι αποδεκτό από όλες τις τράπεζες. Το πρόγραμμα παρέχεται αποκλειστικά από το COSMOTE Insurance σε συνεργασία με την Hellas Direct. Το κόστος ασφάλισης της κατοικίας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως την αξία του σπιτιού, την έκτασή του, την ηλικία του, την περιοχή που βρίσκεται και βεβαίως τις καλύψεις.

Ξεκίνα από εδώ…

Στη σελίδα www.cosmoteinsurance.gr/home/loan/details θα βρεις έναν wizard ο οποίος με δύο ερωτήσεις: έτος κατασκευής και εμβαδόν σου προτείνει το ασφαλιστικό πρόγραμμα που καλύπτει όλες τις ανάγκες σου. Στα αποτελέσματα θα δεις το συνολικό κόστος και τις καλύψεις, οι οποίες είναι ανώτερες και πληρέστερες από αυτές των τραπεζών. Εάν μάλιστα έχεις ασφάλιση αυτοκινήτου από το COSMOTE Insurance ή COSMOTE Deals for you μπορείς να κερδίσεις έκπτωση 10%.