7
Τεχνολογία

PS4 που δεν παίζει δισκάκια; Έχουμε τη λύση

PS4 που δεν παίζει δισκάκια; Έχουμε τη λύση
Εάν συνεχίζεις και αγοράζεις παιχνίδια σε μορφή δίσκου και το PS4 σου αρνείται να τα διαβάσει, ακολούθησε αυτά τα βήματα που περιγράφουμε στο άρθρο…

Η Sony έχει μακρά παράδοση στις κονσόλες (γνωστές και ως “παιχνιδομηχανές”), παράδοση η οποία δεν ξεκινά από το 1994, οπότε κυκλοφόρησε το πρώτο PlayStation, αλλά πηγαίνει πολύ πιο πίσω στον χρόνο. Η τελευταία της κονσόλα, το τρομερό PlayStation 5, έχει κάνει ήδη αίσθηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν ακόμη πολλοί χρήστες οι οποίοι αρνούνται να αποχωριστούν το αγαπημένο τους PlayStation 4 και οι οποίοι συνεχίζουν και το χρησιμοποιούν. Το πρόβλημα με το PS4, όμως, είναι το ότι βασίζεται στο οπτικό drive για να διαβάσει τα DVDs ή τα Blu-Ray disks και… πολλές φορές δεν τα καταφέρνει. Τα παράπονα για το οπτικό drive του PS4 έχουν αρχίσει και πυκνώνουν όσο περνά ο καιρός. Ας μην ξεχνάμε πως το PlayStation 4 πρωτοκυκλοφόρησε το 2013, σχεδόν 9 χρόνια από σήμερα. Υπάρχουν, όμως, αρκετές “συνταγές” για να κάνεις το οπτικό drive του PS4 να ξαναδεί το φως· μάλιστα πολλές από αυτές δεν περιλαμβάνουν το να κάνεις το PS4 και το drive του βίδες. Ας τις δούμε με σειρά ευκολίας.

Κλείσε το PS4

Εντάξει, αυτό είναι το αντίστοιχο του reset σε υπολογιστή, αλλά μπορεί και να δουλέψει. Το PS4 πρακτικά δεν κλείνει ποτέ αλλά μπαίνει σε αυτό που αναφέρεται ως “rest mode”. Επομένως μπορεί να έχουν περάσει μήνες ή και χρόνια από την τελευταία φορά που έκλεισε πραγματικά. Για να το κλείσεις εντελώς, κρατάς πατημένο το Power button στο χειριστήριο και μετά πηγαίνεις στο Power και πατάς το Turn Off PS4. Εναλλακτικά, αν κρατήσεις πατημένο το power button στο PS4 για τρία-τέσσερα δευτερόλεπτα, θα κλείσει εντελώς.

Χτύπα το!

Κι όμως, είναι πραγματική λύση και δεν βγαίνει από τη δεκαετία του ’80. Βάλε ένα δισκάκι στο drive του PS4 και, ενώ προσπαθεί να το διαβάσει, χτύπα ελαφρά το μηχάνημα. Κάποιοι ισχυρίζονται πως το PS4 θα πρέπει να είναι σε οριζόντια θέση, κάποιοι άλλοι σε κάθετη, αλλά μπορείς να δοκιμάσεις και τις δύο για να είσαι σίγουρος. Αν δεν δουλέψει την πρώτη φορά, βγάλε το δισκάκι και ξαναδοκίμασε. Κάποιοι ισχυρίζονται πως μπορεί να πάρει και πάνω από 10 απόπειρες.

Κάνε rebuild τη database

Αν έχεις ακόμη “μηχανικό” δίσκο (δηλαδή δεν έχεις βάλει SSD στο PS4), τότε ίσως ο δίσκος υποφέρει από fragmentation, δηλαδή τα αρχεία, μετά από τόσα χρόνια χρήσης, έχουν ανακατευτεί και αυτό μπορεί να προκαλεί προβλήματα στην ανάγνωση. Μπορείς, όμως, να κάνεις rebuild τη database, οπότε και το PS4 θα βάλει τα αρχεία και τα δεδομένα στη σωστή τους σειρά, επιταχύνοντας δραματικά την πρόσβαση. Αυτό είναι χρήσιμο να το κάνεις, ακόμη κι αν δεν υπάρχει πρόβλημα στην ανάγνωση.

Για να γίνει rebuild, θα πρέπει να ανοίξεις το PS4 σε “safe mode”. Κλείσε το PS4, σύνδεσε το χειριστήριο ενσύρματα (με καλώδιο δηλαδή), και πάτα το power button κρατώντας το πατημένο μέχρι να ακούσεις δύο “μπιπ”. Το πρώτο θα είναι το συνηθισμένο μπιπ της έναρξης, αλλά το δεύτερο θα το ακούσεις περίπου επτά δευτερόλεπτα αργότερα. Θα σου ζητηθεί να πατήσεις το power button στο χειριστήριο. Από εκεί, θα δεις διάφορες επιλογές, μεταξύ των οποίων και το “Rebuild Database”. Πάτα το και… κάνε κάτι άλλο. Το rebuild μπορεί να κρατήσει από τρεις έως και 20 ώρες!

Επαναφορά σε εργοστασιακές ρυθμίσεις

Το τελευταίο απλό τρυκ είναι η επαναφορά. Αν η αδυναμία ανάγνωσης δίσκων έχει να κάνει με κάποια ρύθμιση ή το ίδιο το λειτουργικό σύστημα του PS4, τότε η επαναφορά θα διορθώσει τα πάντα. Πήγαινε στο Settings, από εκεί στο Initialization και πάτα στο Initialize PS4. Εναλλακτικά, μπορείς να ξαναμπείς στο safe mode και να επιλέξεις “Reinstall System Software”.

Κάνε σέρβις το drive

Αν όλα τα παραπάνω έχουν αποτύχει, τότε είναι πιθανό το πρόβλημα να οφείλεται στο ίδιο το drive. Μπορείς να δεις το βίντεο που ακολουθεί για να ανοίξεις το PS4 και να κάνεις ένα ελαφρύ σέρβις στο ίδιο το οπτικό drive. Ένας ελαφρύς καθαρισμός του φακού της κεφαλής ανάγνωσης, λίπανση των οδηγών και των γραναζιών, αλλά και διόρθωση απλών προβλημάτων, είναι πράγματα που μπορείς να κάνεις, αρκεί να πιάνουν τα χέρια σου.

Τέλος, μην ξεχνάς. Και για κονσόλες, ο προορισμός είναι ένας: Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ!