4
Υγεία & Fitness

Smart καρδιογράφημα για όλους

Smart καρδιογράφημα για όλους
Χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας μπορείς να κάνεις ακόμα και ηλεκτροκαρδιογράφημα στο σπίτι. Τα έξυπνα gadgets είναι στη διάθεση όλων όσων θέλουν να ελέγχουν την υγεία της καρδιάς τους.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια για να κάνεις ένα καρδιογράφημα (ΗΚΓ) έπρεπε να κλείσεις ραντεβού με τον καρδιολόγο σου και να υποστείς όλη την ταλαιπωρία της αναμονής στο ιατρείο αλλά και της ίδιας της διαδικασίας της εξέτασης. Όχι πια. Χάρη στην σύγχρονη τεχνολογία, μπορείς να κάνεις το ΗΚΓ μόνος σου στο σπίτι σου, ή οπουδήποτε και μάλιστα να στέλνεις αυτόματα το αποτέλεσμα στον γιατρό σου.

Η εταιρεία AliveCor έχει δημιουργήσει δυο πολύ έξυπνες συσκευές, το KardiaMobile και το KardiaBand. Το πρώτο είναι ένα μικρό Bluetooth περιφερειακό για smartphone και το δεύτερο ένα λουράκι για το Apple Watch. Και τα δύο κάνουν ουσιαστικά το ίδιο πράγμα. Λαμβάνουν ένα ακριβές ηλεκτροκαρδιογράφημα σε ελάχιστα λεπτά και παρουσιάζουν το αποτέλεσμα στην οθόνη του smartphone σου, ή στο έξυπνο ρολόι σου (αρκεί να είναι Apple).

Οι συσκευές και η μέθοδος που χρησιμοποιεί η εταιρεία έχουν έγκριση από τον οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA – Food and Drug Administration) για προσωπική και ιατρική χρήση. Έτσι, πρόκειται για μια απόλυτα ασφαλή και αξιόπιστη λύση για όποιον χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση της λειτουργίας της καρδιάς του. Μάλιστα το KardiaBand επειδή φοριέται συνεχώς στον καρπό, παρακολουθεί μόνιμα τη λειτουργία της καρδιάς και αν αντιληφθεί κάτι ασυνήθιστο προτρέπει τον χρήστη να προβεί σε μέτρηση ΗΚΓ για έλεγχο αρρυθμίας κ.λπ.

Όπως αναφέρει η εταιρεία, το app SmartRythm που τρέχει στο smartwatch, αξιοποιεί εξελιγμένους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης και νευρωνικών δικτύων λαμβάνοντας δεδομένα από τους αισθητήρες επιτάχυνσης και τον αισθητήρα καρδιακών παλμών της συσκευής. Τα δεδομένα αυτά τα συγκρίνει με τα ιστορικά στοιχεία σου και χάρη στην έξυπνη ανάλυση που διαθέτει, λαμβάνοντας υπόψη και δεδομένα δραστηριότητας είναι σε θέση να αντιληφθεί εάν κάτι δεν πάει καλά. Στην περίπτωση αυτή σου προτρέπει να προβείς σε λεπτομερές καρδιογράφημα, το οποίο διαρκεί μόλις 30 δευτερόλεπτα. Αρκεί να αγγίξεις με το δάχτυλο τον ειδικό αισθητήρα που βρίσκεται στο λουράκι.

Με παρόμοιο τρόπο λειτουργεί και το KardiaMobile: Ενεργοποιείς το app στο κινητό σου, αγγίζεις τους δύο αισθητήρες με τα δάχτυλα και βλέπεις στην οθόνη του κινητού το σχετικό γράφημα. Ο αισθητήρας είναι μικροσκοπικός και μάλιστα διατίθεται και ειδική πλάτη αποθήκευσης για το κινητό σου, προκειμένου να τον έχεις πάντα μαζί σου.

Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι με κάθε αγορά, περιλαμβάνεται και cloud αποθήκευση των δεδομένων, προκειμένου να έχεις πρόσβαση στο ιστορικό σου ανά πάσα στιγμή και από οπουδήποτε.