7
Τεχνολογία

Smart plugs: Πώς να τις αξιοποιήσεις στο μέγιστο βαθμό

Smart plugs: Πώς να τις αξιοποιήσεις στο μέγιστο βαθμό
Εάν αναρωτιέσαι σε τι χρησιμεύουν οι έξυπνες πρίζες, σου παραθέτουμε 10 χρήσεις που θα σε κάνουν να θέλεις κι εσύ.

Σίγουρα έχεις ακούσει για το έξυπνο σπίτι ή, αγγλιστί, smart home. Αν διαβάζεις τακτικά το blog μας, σίγουρα θα έχεις διαβάσει πολλά πάνω σε αυτό. Βέβαια θα γνωρίζεις, επομένως, ότι οι smart plugs ή έξυπνες πρίζες είναι, ίσως, ο ακρογωνιαίος λίθος στην αυτοματοποίηση του σπιτιού. Πως τις χρησιμοποιούμε, όμως, και ποιες είναι οι χρήσεις που δεν φαντάζεται κανείς με την πρώτη;

Οι έξυπνες πρίζες είναι στην ουσία τηλεχειριζόμενες πρίζες· τηλεχειριζόμενες μέσω app στο κινητό και σύνδεση Wi-Fi. Η μεγάλη δύναμη στον έλεγχο μιας πρίζας μέσω app στο κινητό, είναι το ότι μπορεί κανείς να προγραμματίσει πολλά πράγματα μέσω ενός smartphone. Εκεί έγκειται και όλη η εξυπνάδα των πριζών αυτών.

Ας δούμε τα καλύτερα παραδείγματα χρήσης ενός smart plug, για να αρχίσουν να σου μπαίνουν ιδέες:

Ξύπνα με smart plug

Σκέψου τι κάνεις συνήθως το πρωί, μόλις ξυπνήσεις. Ανοίγεις το ραδιόφωνο; Ανάβεις την καφετιέρα; Μήπως ανάβεις κάποιο πορτατίφ ή λαμπατέρ; Λοιπόν, συνδέοντας τις συσκευές αυτές μέσω ενός smart plug, μπορείς να ρυθμίσεις να ανάβουν όλα αυτά, είτε όταν χτυπήσει το ξυπνητήρι του κινητού, είτε κάποια συγκεκριμένη ώρα, αλλά και να σβήσουν μετά από κάποιο προκαθορισμένο χρονικό διάστημα. Έτσι μπορείς να ξυπνήσεις χωρίς να ασχολείσαι με άναμμα συσκευών, αλλά και να φύγεις από το σπίτι έχοντας το κεφάλι σου ήσυχο πως δεν άφησες, π.χ. την τοστιέρα αναμμένη.

Ίσιωσε μαλλί

Για όσες φίλες μας ισιώνουν το μαλλί τους κάθε πρωί, πριν φύγουν, μπορούν απλά να συνδέσουν το σίδερο ισιώματος σε ένα smart plug, έτσι ώστε να είναι ζεστό και έτοιμο προς χρήση μόλις ξυπνήσουν – αλλά και να σβήσει μόνο του, έτσι ώστε να μην σκέφτεσαι στη στάση του λεωφορείου αν το έβγαλες από την πρίζα.

Κάνε το σπίτι σου να μη φαίνεται άδειο

Αν λείπεις για πολλές ώρες από το σπίτι, μπορείς να συνδέσεις μερικά φώτα σε smart plugs και να τα βάλεις να ανάβουν και να σβήνουν σε τυχαίες χρονικές στιγμές. Ακόμη καλύτερα, μπορείς να συνδέσεις και κάποια τηλεόραση ή ραδιόφωνο! Το σπίτι σου δε θα φαίνεται άδειο, ούτε τα φώτα θα ανάβουν ακριβώς την ίδια ώρα κάθε μέρα.

Μαγείρεψε εξ αποστάσεως

Μπορείς να βάλεις ένα slow cooker ή έναν ατμομάγειρα πάνω σε ένα smart plug και να το ρυθμίσεις να ανάψει την κατάλληλη ώρα, ώστε το φαγητό σου να είναι έτοιμο και ζεστό την ώρα που θα φτάσεις σπίτι – ή λίγο πριν. Απλά προετοίμασε τα υλικά από το πρωί και βάλε στο app την ώρα που θες να ξεκινήσει το μαγείρεμα!

Βάλε πλυντήριο

Το «νυχτερινό» τιμολόγιο του ρεύματος δεν είναι για όλους μόνο νυχτερινό, μιας και σε πολλούς έχει και μεσημεριανές ώρες. Βάλε το πλυντήριο πάνω στο smart plug και ρύθμισέ το να ανάψει τις ώρες της μειωμένης χρέωσης, είτε αυτές είναι μεταμεσονύκτιες είτε μεσημβρινές.

Βάλε όριο στην τηλεόραση ή τις παιχνιδομηχανές των παιδιών

Αυτό είναι προφανές. Σύνδεσε την τηλεόραση ή / και την παιχνιδομηχανή σε ένα ή δύο smart plugs και βάλε ώρες κατά τις οποίες μπορούν να βλέπουν τηλεόραση ή να παίζουν παιχνίδια, ακόμη κι αν δεν είσαι σπίτι. Η τηλεόραση δεν θα ανοίγει εκτός των συμφωνημένων ωρών ή χωρίς τη δική σου άδεια!

Ζέστανε ή κρύωσε το σπίτι σου

Αντί να έχεις τη θέρμανση αναμμένη συνεχώς, μπορείς να βάλεις ένα smart plug να κάνει τη δουλειά! Ειδικά αν έχεις κάποιο θερμαντικό σώμα για το γραφείο ή τον χώρο εργασίας σου, ή κλιματιστικό για το καλοκαίρι ή ακόμη και κάποιον αφυγραντήρα, βάλε ένα smart plug και ρύθμισέ το να ανάβει λίγο πριν επιστρέψεις στο σπίτι, έτσι ώστε να είναι στην κατάλληλη θερμοκρασία, χωρίς να σπαταλάς ρεύμα άσκοπα, όταν λείπεις.

Σβήσε τα πάντα όταν λείπεις ή κοιμάσαι

Έχεις ακούσει για την εξοικονόμηση ρεύματος και το ότι πρέπει να σβήνουμε τις συσκευές, όταν δεν τις χρησιμοποιούμε. Όταν κοιμάσαι ή όταν δεν είσαι σπίτι, αντί να σβήνεις μία προς μία όλες τις συσκευές, μπορείς να κάνεις ένα πρόγραμμα στο app και να ρυθμίσεις να σβήνουν όλα με το πάτημα ενός πλήκτρου. Η διαφορά στον λογαριασμό σου θα είναι μικρή αλλά υπαρκτή.

Παρακολούθησε την κατανάλωση

Σε λίγο καιρό, η ΔΕΗ θα αλλάξει όλους τους μετρητές με «έξυπνους». Πολλά smart plugs έχουν τη δυνατότητα να συνεργάζονται με έξυπνους μετρητές, δίνοντάς σου μεγαλύτερο έλεγχο στην κατανάλωση της κάθε μίας συσκευής. Μπορεί να δεις πως, τελικά, ο φουσκωμένος λογαριασμός του ρεύματος δεν προέρχεται από την κουζίνα ἤ το πλυντήριο αλλά από κάποια άλλη συσκευή που θεωρούσες υπεράνω πάσης υποψίας!

Η COSMOTE έχει δημιουργήσει μια ολόκληρη υπηρεσία, το COSMOTE Smart Home, η οποία θα σε βοηθήσει να κάνεις το σπίτι σου αυτόματο. Κάλεσε στο 13888 για δωρεάν μελέτη του χώρου σου, μπες στο https://www.cosmote.gr/cs/cosmote/gr/smarthome.html για να δεις παραδείγματα του πως λειτουργεί ένα έξυπνο σπίτι και κατέβασε το app για να ελέγχεις όλες τις παραμέτρους του έξυπνου σπιτιού σου, όπου κι αν βρίσκεσαι!