80
COSMOTE Tips

Smartwatches: μήπως χρειάζεσαι ένα;

Smartwatches: μήπως χρειάζεσαι ένα;
Έξυπνες φορετές συσκευές καρπού που... λένε και την ώρα. Αυτά είναι τα smartwatches: μικρές οθόνες ειδοποίησης-προέκταση του κινητού σου.

Τι είναι τα έξυπνα ρολόγια και γιατί γίνεται τόσος χαμός με αυτά; Μήπως πρόκειται για απλά φορετά gadgets χωρίς πραγματική χρησιμότητα; Που είναι η πραγματική τους καινοτομία; Πολλές οι ερωτήσεις, στις οποίες απαντήσεις δεν έχουν ούτε καν οι κατασκευαστές. Η αλήθεια είναι ότι όλες οι μεγάλες εταιρείες κυκλοφορούν τα δικά τους smartwatches, ενώ για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δεν πρόκειται για συσκευές που δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτές. Δεν μπορείς να καταλάβεις εάν χρειάζεσαι πραγματικά ένα smartwatch εάν δεν χρησιμοποιήσεις για κάμποσο καιρό ένα από αυτά. Πριν σπεύσεις να δοκιμάσεις ένα smartwatch θα πρέπει να σε προειδοποιήσουμε: η μπαταρία τους κρατά μόλις και μετά βίας μια ημέρα. Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα των έξυπνων ρολογιών αυτή τη στιγμή.

Τι κάνουν;

Τα smartwatches, εκτός από συσκευές που λένε την ώρα, είναι μικρές οθόνες ειδοποίησης. Αντί να κοιτάς την οθόνη του κινητού σου για ειδοποιήσεις, εισερχόμενες κλήσεις, μηνύματα, posts κ.λπ, κοιτάς το ρολόι σου. Μάλιστα, μπορείς όχι μόνο να ενημερώνεσαι αλλά να απαντάς κιόλας, να απαντάς δηλαδή σε μια εισερχόμενη κλήση, σε ένα μήνυμα, κ.λπ. Επίσης, μπορείς να ενημερώνεσαι για τον καιρό, ενώ ένα μεγάλο κομμάτι των smartwatches είναι το fitness. Τα περισσότερα, διαθέτουν αισθητήρα μέτρησης καρδιακών παλμών στο πίσω μέρος (εκεί που ακουμπάει στον καρπό), καθώς και αισθητήρα βημάτων και επιταχυνσιόμετρο, τα οποία σε συνδυασμό με το GPS του κινητού σου (τα πιο ακριβά smartwatches διαθέτουν το δικό τους GPS) είναι σε θέση να μετρούν και να καταγράφουν αποστάσεις που έχεις διανύσει, θερμίδες που έχεις καταναλώσει και μάλιστα να αναγνωρίζουν τη δραστηριότητα που κάνεις (τρέξιμο, ποδήλατο, σκι, κ.λπ).

Αυτή τη στιγμή οι παίκτες στο χώρο είναι η Google με το Android Wear, η Apple με το WatchOS και η Samsung με το Tizen. Όπως είναι φυσικό, όλοι οι υπόλοιποι κατασκευαστές αξιοποιούν το Android Wear το οποίο αποτελεί το πιο διαδεδομένο λειτουργικό σύστημα για smartwatches αυτή τη στιγμή.

Android Wear 2.0

Η νέα έκδοση του Wear, το 2.0 φέρνει πολλές αλλαγές, με πρώτη και καλύτερη το περιβάλλον το οποίο έχει βελτιστοποιηθεί για κυκλικές οθόνες, ενώ προστέθηκε και ο έξυπνος βοηθός ο Google Assistant. Έτσι, μπορείς να απαντάς σε ένα μήνυμα, να ορίσεις μια υπενθύμιση, ή να ζητήσεις οδηγίες απλά με τη φωνή σου.

Άλλη πολύ μεγάλη αλλαγή είναι η απευθείας πρόσβαση στο Google Play Store. Έτσι, δεν χρειάζεται να μπαίνεις στο Google Play από το κινητό σου όπως πριν. Τώρα, όλες οι apps εγκαθίστανται από το smartwatch.

Τέλος, το Android Wear 2.0 βελτιώνει και την εμπειρία της δημιουργίας μηνυμάτων στο ρολόι καθώς οι χρήστες μπορούν να γράψουν χειρόγραφα ή με ένα χτύπημα στο πληκτρολόγιο για να απαντήσουν ή να επιλέξουν μία απάντηση μέσω του Smart Reply, το οποίο ενσωματώνει τεχνολογία μηχανικής μάθησης της Google.

Τα πρώτα έξυπνα ρολόγια με Android Wear 2.0 έχουν ήδη κυκλοφορήσει ενώ και αρκετές παλαιότερες συσκευές έχουν ήδη αναβαθμιστεί στη νέα πλατφόρμα. Μήπως λοιπόν είναι ώρα να δοκιμάσεις κι εσύ ένα έξυπνο ρολόι στον καρπό σου; Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ διαθέτει μια πολύ μεγάλη γκάμα σύγχρονων smartwatches για να διαλέξεις το δικό σου.