14
Πολίτης του Σήμερα

Τα data centres του μέλλοντος θα παρέχουν και ζεστό νερό!

Τα data centres του μέλλοντος θα παρέχουν και ζεστό νερό!
Με την εξάπλωση των data centres αυξάνεται και η ανάγκη για ψύξη. Γιατί, όμως, να πηγαίνει όλη αυτή η θερμότητα ανεκμετάλλευτη; Τα νέα data centres θερμαίνουν νερό για χρήση σε πισίνες!

Ο κόσμος του σήμερα χαρακτηρίζεται από δύο πράγματα: την εξάπλωση του internet και της μαζικής επεξεργασίας δεδομένων (πάσης φύσεως), και τη στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το πρώτο έχει δημιουργήσει την ανάγκη ύπαρξης τεράστιων data centres σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς το internet έχει γίνει απαραίτητο, ενώ όλοι έχουμε υπολογιστές και smartphones, αλλά και διάφορες άλλες συσκευές συνδεδεμένες στο διαδίκτυο. Το δεύτερο, η στροφή προς την “πράσινη” ενέργεια έχει ενταθεί τα τελευταία λίγα χρόνια, ενώ έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην οικονομία και την αποδοτικότητα συσκευών και τεχνολογιών. Πώς συνδυάζονται, όμως, η ολοένα αυξανόμενη απαίτηση για υπολογιστική ισχύ με την οικονομία και την αποδοτικότητα; Μια εταιρεία από τη Μεγάλη Βρετανία έχει μια πρόταση: να χρησιμοποιήσει την θερμότητα που παράγεται από τα data centres για να θερμάνει πισίνες (και όχι μόνο).

Η εταιρεία ονομάζεται Deep Green και η λογική της είναι απλή – όσο και προφανής: εγκαθιστά μικρά data centres σε τοποθεσίες – είτε εταιρείες είτε δημοτικές εγκαταστάσεις – που το επιθυμούν και χρησιμοποιεί την θερμότητα από αυτά για να παράξει ζεστό νερό. Η Deep Green παρέχει τον εξοπλισμό δωρεάν, ενώ αποζημιώνει και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει το σύστημα. Ο πελάτης μπορεί έτσι να μειώσει δραστικά τις δαπάνες για ενέργεια. Η Deep Green, από την άλλη, κερδίζει τον χώρο για το data centre, το οποίο παρέχει επεξεργαστική ισχύ για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και machine learning σε πελάτες της.

Η λογική είναι απλή και προφανής, τόσο που αναρωτιέται κανείς γιατί δεν το είχε σκεφτεί κανένας πιο πριν. Τα επονομαζόμενα “ψηφιακά boilers” παρέχουν ζεστό νερό για διάφορες χρήσεις, με μια από αυτές να είναι το νερό για πισίνες!

Στην Αγγλία οι πισίνες είναι είδος υπό εξαφάνιση, μιας και το κόστος της ενέργειας που απαιτείται για τη θέρμανσή τους είναι πλέον δυσβάσταχτο ακόμη και για δημοτικές εγκαταστάσεις. Από το 2019 έχουν κλείσει 85 πισίνες ενώ αναμένεται να αυξηθούν, μιας και από την 1η Απριλίου τελείωσε η επιδότηση στην ηλεκτρική ενέργεια στην χώρα. Η Deep Green ήδη έχει εγκαταστήσει το σύστημά της σε ένα fitness club στο Devon, ενώ γίνονται έργα σε ακόμη επτά πισίνες σε άλλες πόλεις.

Τα data centres που είναι σχεδιασμένα για παροχή επεξεργαστικής ισχύος ειδικά για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και deep learning είναι ιδιαιτέρως απαιτητικά σε ενέργεια, ενώ παράγουν και σημαντικά ποσά θερμότητας. Η Green Day χρησιμοποιεί ειδικά σχεδιασμένα data centres τα οποία είναι βυθισμένα σε ορυκτέλαιο, το οποίο ανακυκλώνεται ψύχοντας τους επεξεργαστές και μεταφέροντας την θερμική ενέργεια σε ειδικούς εναλλάκτες θερμότητας. Εκεί γίνεται η μεταφορά της θερμότητας στο δευτερεύον κύκλωμα του νερού, ενώ υπάρχει και ένα παραδοσιακό boiler φυσικού αερίου, ως συμπληρωματικό αν και όποτε απαιτηθεί. Το ίδιο το data centre χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Deep Green, το σύστημα μπορεί να μειώσει τις ανάγκες μιας πισίνας σε αέριο κατά 62% (τουλάχιστον), εξοικονομώντας πάνω από £20.000 (€22.500) τον χρόνο, ενώ μειώνονται οι αντίστοιχες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 25,8 τόνους!

Η λύση της Deep Green προφανώς δεν είναι η μοναδική! Ήδη έχουμε δει τις χώρες της σκανδιναβικής να κάνουν παρόμοια βήματα· ειδικά η Φινλανδία έχει ήδη συνάψει συμφωνία με την Microsoft για την εγκατάσταση δύο νέων data centres στην περιοχή του Ελσίνκι, με την θερμότητα να χρησιμοποιείται για να θερμάνει σπίτια και γραφεία επιχειρήσεων. Προφανώς, όμως, το project αυτό απαιτεί σημαντικές υποδομές, μιας και τα δύο data centres απαιτούν περίπου 900 χιλιόμετρα υπόγειων σωληνώσεων ώστε το ζεστό νερό να φτάσει στους τελικούς χρήστες.

Αυτό είναι και μια ιδανική λύση για την συμβίωση της σύγχρονης τεχνολογίας και της πράσινης ενέργειας, συμβάλλοντας τόσο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όσο και στην βελτίωση των ψηφιακών υποδομών!