4
Υγεία & Fitness

Τελικά βοηθά τον ύπνο ο “λευκός θόρυβος”;

Τελικά βοηθά τον ύπνο ο “λευκός θόρυβος”;
Για όσους έχουν πρόβλημα στον ύπνο, ο λευκός θόρυβος υπόσχεται έναν ξεκούραστο και αδιάλειπτο ύπνο. Μύθος ή πραγματικότητα που αγνοούν οι περισσότεροι;

Έχουμε γράψει πολλές φορές για την πρόοδο της τεχνολογίας και τον κόσμο που ζούμε. Αυτός ο κόσμος, όμως, έχει και ανεπιθύμητες συνέπειες, και μία από αυτές είναι τα προβλήματα στον ύπνο. Ο άνθρωπος όπως και τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου έχει εξελιχθεί με μηχανισμούς άμυνας, ένας εκ των οποίων είναι να ξυπνά με κάθε περίεργο θόρυβο. Στον σημερινό κόσμο, όμως, ο οποίος δεν “κοιμάται” πραγματικά ποτέ, είναι πολλοί οι άνθρωποι που εμφανίζουν προβλήματα ύπνου. Παράλληλα, το άγχος και οι υπερβολικά γρήγοροι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής προκαλούν σε πολλούς αϋπνίες και προβλήματα στο να κοιμηθούν ή να φτάσουν σε βαθύ ύπνο. Τα τελευταία χρόνια, όμως, έρευνες έχουν αναδείξει τα ευεργετικά αποτελέσματα του λευκού θορύβου και των παραλλαγών του.

Τι είναι λευκός θόρυβος;

Λευκός θόρυβος είναι ο συνεχής ήχος που παράγεται από τυχαίες συχνότητες. Όλοι μας έχουμε ακούσει “λευκό θόρυβο” έχοντας ένα ραδιόφωνο ή μια παλιά τηλεόραση σε συχνότητα που δεν υπάρχει σταθμός. Είναι το γνωστό “φύσημα”, το οποίο “πιάνει” όλες τις συχνότητες που μπορεί να ακούσει το ανθρώπινο αυτί, με ίση ένταση σε όλο το φάσμα. Παραλλαγές του είναι ο “ροζ θόρυβος”, ο οποίος είναι πάλι τυχαίος αλλά η ένταση μειώνεται όσο αυξάνονται οι συχνότητες, με αποτέλεσμα να ακούγεται πιο “βαθύς”. Τέλος, ο “καφέ θόρυβος” είναι μια ακόμη πιο “μπάσα” έκδοση του ροζ θορύβου, με μηδενική ένταση στο άνω όριο των συχνοτήτων.

Πώς γίνεται ο θόρυβος να βοηθά στον ύπνο;

Όπως προαναφέραμε, ο άνθρωπος έχει εξελιχθεί έτσι ώστε να ξυπνά ή να μπαίνει σε εγρήγορση όταν ακούει “περίεργους” θορύβους. Στον αντίποδα, όμως, έχει “μάθει” να ηρεμεί όταν ακούει γνώριμους και καθησυχαστικούς θορύβους. Για παράδειγμα, το θρόισμα των φύλλων, ο ήρεμος παφλασμός των κυμάτων, ο ήχος της βροχής, ο ήχος του ανέμου, ακόμη και ο ήχος της φωτιάς ή μιας μακρινής καταιγίδας, όλοι είναι ήχοι που κάνουν το “πρωτόγονο” τμήμα του εγκεφάλου μας να νιώθει ασφάλεια και ηρεμία. Για παράδειγμα, εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης έχουν κάνει τον εγκέφαλό μας να μπαίνει σε προετοιμασία ύπνου με τον ήχο της βροχής. Παράλληλα, υπάρχουν ήχοι που προετοιμάζουν τον εγκέφαλο για (ήρεμη) αφύπνιση, όπως ο ήχος του πρωινού τιτιβίσματος των πουλιών, ή το λάλημα του κόκορα!

Η σημασία του λευκού θορύβου (και των παραλλαγών του) είναι τέτοια που πλέον υπάρχουν μέχρι και ειδικές συσκευές παραγωγής θορύβου (white noise machines) αλλά και apps για smartphones! Αν και η επίδραση του λευκού θορύβου στο ανθρώπινο νευρικό σύστημα είναι ακόμη υπό μελέτη, πολλοί είναι αυτοί που αναφέρουν εκπληκτικά αποτελέσματα μετά τη χρήση λευκού θορύβου είτε κατά τη διάρκεια του ύπνου, είτε λίγο πριν πέσουν για ύπνο. Έρευνες έχουν δείξει πως ο λευκός θόρυβος βοηθά τα νεογέννητα μωρά να κοιμηθούν πιο γρήγορα, ενώ έχει επίδραση και στον χρόνο του ύπνου σε ενήλικες, αυξάνοντας τις περιόδους βαθύ ύπνου και ύπνου REM, όταν χρησιμοποιείται όλη τη νύχτα. Παράλληλα, άνθρωποι που μένουν σε περιοχές με αυξημένα επίπεδα θορύβου, όπως η Νέα Υόρκη, αναφέρουν πως τους παίρνει ο ύπνος γρηγορότερα, αλλά και πως κοιμόνται για περισσότερο, χρησιμοποιώντας λευκό θόρυβο.

Η πιο προφανής εξήγηση είναι πως ο λευκός θόρυβος καταπνίγει ήχους όπως αυτοκίνητα, μηχανάκια, αεροπλάνα, ή άλλους θορύβους που μπορεί να ξυπνήσουν ή έστω να προκαλέσουν σύντομη περίοδο ημι-αφύπνισης σε κάποιον.

Όλα αυτά πρέπει να δοκιμάζονται όμως, γιατί οι έρευνες έχουν δείξει πως σε κάποιους ανθρώπους ο λευκός θόρυβος έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να κατεβάσεις ένα τέτοιο app και να δοκιμάσεις αν ο λευκός (ή άλλος) θόρυβος βοηθά εσένα να κοιμηθείς καλύτερα.