7
Τεχνολογία

Το AI της Google γράφει τα e-mails σου για σένα

Το AI της Google γράφει τα e-mails σου για σένα
Η Google βάζει Τεχνητή Νοημοσύνη στο Gmail και τώρα μπορεί να γράψει e-mails με τον δικό σου τρόπο γραφής, αντί για 'σένα!

Η είσοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης στην καθημερινότητά μας έχει ήδη αρχίσει, ακόμη κι αν δεν έχουμε απτές εφαρμογές της τεχνολογίας αυτής, αλλά συστήματα όπως το ChatGPT και το Dall-E. Τώρα, όμως, η Google κάνει το δικό της πρώτο βήμα – ας μην ξεχνάμε πως η Microsoft έχει ήδη βάλει τις δικές της τεχνολογίες AI μέσα στα Windows, το Office, και τον Edge! Το Duet AI είναι το όνομα του νέου assistant, το οποίο βρίσκεται σε δοκιμές εδώ και αρκετό καιρό, και τώρα η Google έκρινε πως έχει φτάσει η ώρα για να το βάλει σε ευρύτερη χρήση, και να το θέσει στη διάθεση των χρηστών. Αυτών των χρηστών που πληρώνουν για τα apps του Google Workspace, όμως!

Η Google είχε το Duet σε δοκιμαστική φάση εδώ και αρκετό διάστημα, και μάλιστα οι υπεύθυνοι της εταιρείας αναφέρουν πως ήδη χρησιμοποιείται από περισσότερους από ένα εκατομμύριο χρήστες! Το Duet ανακοινώθηκε επισήμως στα τέλη Αυγούστου, και υπάρχει ήδη διαθέσιμο για τους χρήστες του Workspace, μεταξύ άλλων στα Gmail, Drive, Slides, Docs.

Το Duet μπορεί να κάνει ό,τι έχουμε ήδη δει και από ανταγωνιστικά συστήματα. Με άλλα λόγια, ο χρήστης του μπορεί να του ζητήσει να πάρει ένα αρχείο κειμένου και να το μετατρέψει σε slides παρουσίασης, ή να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα από κάποιο φύλλο του Sheets για να βγάλει διαγράμματα. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γράψει απαντήσεις σε e-mails, να δημιουργήσει εικόνες, ή απλά να ελέγξει τη γραμματική σε κάποιο κείμενο που έχει γράψει ήδη ο χρήστης του.

Επιπλέον, η Google έχει ενσωματώσει και πολλές λειτουργίες οι οποίες είναι αποκλειστικά σχεδιασμένες για συγκεκριμένες εφαρμογές της, όπως η βελτίωση του φωτισμού και του ήχου στο Google Meet, ενώ μπορεί ακόμη και να παράξει περιλήψεις συζητήσεων στο Chat.

Τελικά, όμως, είναι χρήσιμο; Μπορεί, αλλά σε κάθε περίπτωση χρειάζεται έλεγχο και επίβλεψη. Τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης έχουν την τάση να κάνουν λάθη, ενώ απέχουν πολύ ακόμη από το “τέλειο”. Επίσης, όπως έχουμε δει πολλάκις, έχουν την τάση να “φαντασιώνονται”, δηλαδή να παράγουν εκ του μηδενός πράγματα που δεν υπάρχουν. Αυτό μπορεί να είναι προτέρημα, εάν ο σκοπός είναι η δημιουργία κειμένου ή μιας εικόνας που δεν υπάρχει, αλλά αποτελεί τεράστιο πρόβλημα εάν βγάλει, για παράδειγμα, ανύπαρκτα νούμερα στα στοιχεία πωλήσεων μιας εταιρείας. Το Duet είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να βασίζεται σε υπαρκτά δεδομένα, αλλά οι χρήστες του θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ελέγχουν διεξοδικά τα αποτελέσματά του.

Μετά τον τεράστιο ντόρο του ChatGPT και την αρχή που έκανε η Microsoft, ενσωματώνοντας το Copilot σε πολλά από τα προϊόντα της, η Google έπρεπε να απαντήσει και μάλιστα σύντομα. Το Duet είναι αυτή η απάντηση· η πράξη θα δείξει, όμως, εάν αυτή η απάντηση ήταν έτοιμη να τεθεί σε ευρεία χρήση ή αν η Google το “έτρεξε” στην προσπάθειά της να μη μείνει εκτός εξελίξεων. Σε κάθε περίπτωση, παρά το γεγονός πως βρισκόμαστε ακόμη στην βρεφική ηλικία αυτών των τεχνολογιών, η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει όλα τα φόντα να αλλάξει τον τρόπο που δουλεύουμε!

Δες στο παρακάτω βίντεο την παρουσίαση του Duet στο Google ΙΟ: