7
Τεχνολογία

Το Google Bard στην Ελλάδα

Το Google Bard στην Ελλάδα
Η Google δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το χώρο του ΑΙ. Το Bard όπως ονομάζει το σύστημα παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης κυκλοφορεί πλέον και στη χώρα μας. Το δοκιμάσαμε και το συγκρίναμε με τα υπόλοιπα. Τελικά, ποιο είναι καλύτερο;

Πάμε για μια ακόμη φορά στο θέμα της τεχνητής νοημοσύνης και, πιο συγκεκριμένα, στα συστήματα που παράγουν κείμενο και μπορούν να σου “μιλήσουν” γραπτώς. Η αρχή, τους τελευταίους μήνες, έγινε με το ChatGPT, το οποίο προέρχεται από την OpenAI, μια εταιρεία με τεράστια υποστήριξη και επενδύσεις από τη Microsoft. Σύντομα, μάλιστα, είδαμε και τη Microsoft να βάζει παρόμοια συστήματα στα προϊόντα της, με πρώτο το Bing Chat, αλλά και το Copilot για τα προϊόντα του Office. Σε όλα αυτά προστέθηκαν και άλλες εταιρείες με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το Dall-E (επίσης της OpenAI) ή το Midjourney για παραγωγή εικόνων. Από όλα αυτά, περιέργως, η Google απουσίαζε!

Το περίεργο είναι λόγω του ότι η Google έχει αγοράσει την DeepMind, μια εκ των κορυφαίων εταιρειών στην τεχνητή νοημοσύνη, και είχε πριν χρόνια παρουσιάσει μεγάλες προόδους σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης όπως το AlphaGo και το AlphaFold. Απλά δεν είχε ασχοληθεί (τουλάχιστον δημοσίως) με συστήματα παραγωγής γραπτού λόγου. Ο ντόρος των τελευταίων μηνών, όμως, άλλαξε τα δεδομένα και προς στιγμήν αρκετοί ειδικοί προέβλεπαν πως η ολιγωρία της Google σε αυτόν τον τομέα θα μπορούσε να την εκθρονίσει από την κορυφή των μηχανών αναζήτησης, μια θέση την οποία έχει σφιχταγκαλιάσει εδώ και 20 χρόνια!

Η Google, όμως, απάντησε! Το Google Bard είναι το αντίπαλο δέος στο ChatGPT και στο Copilot/Chat, και έχει δημιουργηθεί για να δώσει στους χρήστες των προϊόντων της Google μια γεύση από τεχνητή νοημοσύνη, μα και τη δυνατότητα να την αξιοποιήσουν για να κάνουν τη δουλειά τους πιο εύκολα και γρήγορα. Αλλά πλέον το πεδίο δεν είναι κενό, η Google έχει να αντιμετωπίσει πολλούς αντιπάλους – το ChatGPT δεν είναι παρά ένα από πολλά! Η Google πρόσφατα μάλιστα αναβάθμισε τις δυνατότητες του Bard, σε μια προσπάθεια να κάνει τη χρήση του πιο… χρήσιμη για περισσότερο κόσμο, προσθέτοντας υποστηριζόμενες γλώσσες, ανάμεσα στις οποίες και τα Ελληνικά, ενώ προσφέρει και παραμέτρους προσαρμογής της γλώσσας του Bard, τόσο στον τόνο όσο και στο μέγεθος. Μπορείς πλέον να επιλέξεις μεταξύ απλής γλώσσας, αναλυτικής, σύντομης, επαγγελματικού τόνου, ή και χαλαρού (casual). Επίσης μπορείς να αποθηκεύσεις συζητήσεις με το Bard, ενώ υπάρχει και δυνατότητα και στο Bard (όπως και στο ChatGPT) να παράξει κώδικα σε αρκετές δημοφιλείς γλώσσες προγραμματισμού, όπως C/C++, JavaScript, Java, Python, ακόμη και κώδικα για Google Sheets.

Αναπόφευκτα, το μέτρο σύγκρισης είναι το ChatGPT και το Bing Chat. Η σύγκριση είναι ενδιαφέρουσα, μιας και αναδεικνύει τον τρόπο που αναπτύχθηκαν τα δύο συστήματα. Η OpenAI και η Microsoft είχαν τον χρόνο να διαλέξουν το υλικό πάνω στο οποίο εκπαιδεύτηκε το σύστημα. Το Bard, όπως φαίνεται, χρησιμοποιεί το υλικό από ολόκληρο το internet για να βελτιώνει τις απαντήσεις του. Το αποτέλεσμα είναι πως το ChatGPT έχει υλικό που σταματά το 2021, ενώ το Bard έχει και πιο πρόσφατα δεδομένα. Από τη μία πλευρά το ChatGPT μπορεί να λειτουργήσει ως σύστημα δημιουργίας περιλήψεων, μετάφρασης, αλλά και να παράγει αποτελέσματα σε πιο λεπτομερές επίπεδο. Το Bard, από την άλλη, παράγει μεγαλύτερες απαντήσεις, περιλαμβάνει πηγές των δεδομένων του, και είναι καλό στο να μαζεύει πολλές πληροφορίες και να τις μεταφέρει στον χρήστη. Το αποτέλεσμα είναι καλύτερο στο ChatGPT ως ύφος, ενώ μπορεί να παράγει κείμενο σύμφωνα με τις απαιτήσεις του χρήστη. Από την άλλη, το Bard αφήνει την αίσθηση του ότι τα κείμενά του είναι πιο “παλιομοδίτικα” και συντηρητικά.

Σε γενικές γραμμές, το ChatGPT είναι πιο “εμπνευσμένο” και μπορεί να δώσει νέες ιδέες, κάτι που το κάνει ιδανικό ως βοηθό συγγραφής. Από την άλλη, το Bard είναι καλύτερο στο να βρίσκει πληροφορίες, καθώς ψάχνει και στο internet για δεδομένα συνεχώς, χωρίς να σταματά σε συγκεκριμένη ημερομηνία. Με άλλα λόγια, το Bard είναι καλύτερο σε αυτό που είναι καλύτερη και η Google: στο ψάξιμο!

Τελικά ποιο είναι καλύτερο; Κανένα! Όπως έχουμε πει για διάφορα παρόμοια συστήματα, η τεχνητή νοημοσύνη σήμερα είναι ένα εργαλείο για συγκεκριμένα πράγματα. Έτσι και με το Bard: είναι καλό στο να βρίσκει πληροφορίες, αλλά οι χρήστες θα πρέπει να γνωρίζουν τα δυνατά του σημεία και να το χρησιμοποιούν για αυτά. Στο μέλλον σίγουρα θα υπάρξουν βελτιώσεις τόσο στο Bard όσο και στα άλλα συστήματα, και περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον να τα δούμε!