Η βιομηχανία του τουρισμού αποτελεί μια τεράστια πηγή εσόδων, η οποία, ειδικά μετά την πανδημία, έχει γιγαντωθεί ακόμη περισσότερο. Οι άνθρωποι θέλουν να “ξεφύγουν”, να επισκεφθούν εξωτικά και περίεργα μέρη, ενώ πλέον έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο και το διάστημα. Ακόμη, όμως, τα ταξίδια στο (πολύ κοντινό στη Γη) διάστημα είναι πανάκριβα, ενώ απαιτούν εκπαίδευση και εβδομάδες προετοιμασίας. Επιπλέον, δε μπορεί να πάει ο οποιοσδήποτε, καθώς η εκτόξευση καταπονεί τον ανθρώπινο οργανισμό. Όλα αυτά, όμως, είναι προβλήματα τα οποία μια νέα εταιρεία φαίνεται πως παρακάμπτει! Καλωσορίστε το διαστημόπλοιο “Neptune”.
Η εταιρεία Space Perspective είναι υπεύθυνη για το Neptune, ένα “διαστημόπλοιο” εντός πολλών εισαγωγικών, καθώς δεν πρόκειται για “πλοίο” ούτε προορίζεται για το διάστημα. Είναι απλά ένα υπερεξελιγμένο αερόστατο, το οποίο είναι σχεδιασμένο να φτάνει μέχρι τα ανώτατα στρώματα της ατμόσφαιρας, σχεδόν μέχρι την αρχή του διαστήματος, προσφέροντας στους επιβάτες του μια μοναδική εμπειρία! Αυτό που κάνει το Neptune να ξεχωρίζει από τα απλά αερόστατα είναι το ότι έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την πολυτέλεια και την άνεση· δεν πρόκειται για ένα καλάθι, όπως τα απλά αερόστατα, ούτε πρόκειται να εκθέτει τους επιβάτες του στα στοιχεία της φύσης. Ούτως ή άλλως, είναι σχεδιασμένο να φτάνει σε τέτοια ύψη, όπου η ατμόσφαιρα σχεδόν δεν υπάρχει, η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή, και οι άνθρωποι χρειάζονται στολές που είναι σχεδόν ίδιες με στολές αστροναύτη απλά για να επιζήσουν. Μέσα στο Neptune, όμως, ο καθένας θα μπορεί να χαλαρώσει, να απολαύσει έναν καφέ ή κάποιο ποτό, ακόμη και να ξαπλώσει, έχοντας μια πραγματικά μοναδική θέα: την σφαίρα της Γης!
Κάτι άλλο άκρως ενδιαφέρον – αλλά πιθανώς απογοητευτικό – για τους υποψήφιους τουρίστες του διαστήματος: το ταξίδι στην άκρη της ατμόσφαιρας δεν θα συνοδεύεται από συνθήκες έλλειψης βαρύτητας. Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται να πλέεις στον χώρο· η βαρύτητα θα είναι πρακτικά ίδια με αυτήν που γνωρίζουμε στην επιφάνεια της Γης, μιας και το αερόστατο δεν θα μπει σε τροχιά. Καταλαβαίνουμε πως αυτές οι έννοιες είναι λίγο μπλεγμένες στο νου των περισσότερων, αλλά η πραγματικότητα είναι πως ο λόγος που οι αστροναύτες βιώνουν συνθήκες έλλειψης βαρύτητας δεν είναι το υψόμετρο, αλλά το γεγονός ότι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Η εταιρεία Space Perspective ετοιμάζεται για τις πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις του πρωτότυπου Neptune-Excelsior, του πρώτου τέτοιου θαλαμίσκου που έχουν κατασκευάσει για να δοκιμάσουν την τεχνολογία, και θέλουν να ξεκινήσουν εμπορικές πτήσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται. Προφανώς, η ασφάλεια είναι κάτι εξ ίσου σημαντική, αλλά το γεγονός πως η πτήση δεν έχει καύσιμα, πυραύλους, εκρήξεις, ή κάτι άλλο επικίνδυνο, το έργο των μηχανικών της εταιρείας είναι πολύ πιο εύκολο και περιστρέφεται γύρω από την ασφάλεια των επιβατών, αλλά και την άνεσή τους. Το πρωτότυπο είναι ένα σφαιρικό όχημα με διάμετρο σχεδόν 5 μέτρων, ενώ το τελικό όχημα θα διαθέτει τεράστια πανοραμικά παράθυρα, αναπαυτικές πολυθρόνες, μπαρ, αλλά και τουαλέτα! Για την ώρα, όμως, το Neptune είναι εξοπλισμένο με δεκάδες αισθητήρες κάθε είδους, καθώς οι μηχανικοί θέλουν να δουν τις αντοχές της κάψουλας, αλλά και τη συμπεριφορά της κατά τη διάρκεια της πτήσης.
Οι εκτιμήσεις τις Space Perspective θέλουν εκατοντάδες πτήσεις κάθε χρόνο, γι’ αυτό και προετοιμάζονται για σταθμούς σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο. Η κάθε πτήση θα διαρκεί περίπου έξι ώρες, με δύο ώρες άνοδο, δύο ώρες στο άκρο του διαστήματος, και δύο ώρες κάθοδο. Η όλη πτήση θα είναι ιδιαίτερα ομαλή και ήρεμη, χωρίς επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις, δίνοντας στους επιβάτες μια χαλαρή και απολαυστική εμπειρία. Αν ενδιαφέρεσαι κι εσύ για μια τέτοια εμπειρία, σε λίγα χρόνια θα μπορείς να το κάνεις!
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.