11
Ταξίδια και αναψυχή

Waze: Ένας χάρτης που στηρίζεται στη συμμετοχή σου

Waze: Ένας χάρτης που στηρίζεται στη συμμετοχή σου
Η ιδέα πίσω από το Waze είναι πανέξυπνη. Χρησιμοποιώντας το app, συνεισφέρεις κι εσύ στην παγκόσμια κοινότητα των χρηστών προσφέροντας δεδομένα κίνησης, ατυχημάτων κ.ά, σε πραγματικό χρόνο. Μάθε πώς λειτουργεί.

Προγράμματα χαρτών υπάρχουν πολλά. Σαν το Waze όμως όχι. Πρόκειται για ένα app το οποίο στηρίζεται σε όλους τους χρήστες που το χρησιμοποιούν. Τα δεδομένα που αποστέλλονται, βελτιώνουν την ακρίβεια του προγράμματος, ενώ αποτελούν και τα βασικά στοιχεία για τις συνθήκες στους δρόμους σε ότι αφορά την κίνηση. Επίσης, οι χρήστες μπορούν να συνεισφέρουν αναφέροντας ατυχήματα και άλλα συμβάντα, τα οποία γίνονται ορατά στους υπόλοιπους. Η Waze αναφέρει ότι οι ενεργοί χρήστες της εφαρμογής είναι πάνω από 100 εκατομμύρια. Όπως είναι φυσικό, όσο περισσότερος κόσμος χρησιμοποιεί το app για τις καθημερινές τους μετακινήσεις, τόσο βελτιώνεται η ακρίβεια και οι υπολογισμοί χρόνων άφιξης κ.λπ.

Με παρόμοιο τρόπο λειτουργεί άλλωστε και το χαρακτηριστικό ζωντανής ενημέρωσης για την κίνηση που διαθέτει το Google Maps. Μια που αναφερθήκαμε στην Google, να σημειώσουμε ότι το 2013, η εταιρεία εξαγόρασε την Waze, η οποία όμως εξακολουθεί να λειτουργεί και μάλιστα ανεξάρτητα από αυτήν.

Στην περίπτωση του Waze, οι χάρτες είναι και αυτοί δημιουργία της κοινότητας και διατίθενται ελεύθερα. Μάλιστα, μπορεί κανείς να κάνει edit στους χάρτες εάν εντοπίσει κάποιο λάθος, ή αλλαγή. Μέσω του Waze Map Editor (www.waze.com/editor) μπορείς να κάνεις εγγραφή και να συνεισφέρεις κι εσύ στη βελτίωση των χαρτών που χρησιμοποιείς.

Πλούσιες πληροφορίες

Εκτός από τις βασικές πληροφορίες πλοήγησης και δρομολόγησης, το Waze διαθέτει και πρόσθετες χρήσιμες πληροφορίες όπως το φθηνότερο βενζινάδικο, εύρεση θέσης στάθμευσης κ.λπ. δεδομένα τα οποία επίσης ανεβάζουν και μοιράζονται οι χρήστες της εφαρμογής.

Η εφαρμογή διαθέτει μια σειρά από έξυπνες λειτουργίες που σε βοηθούν κατά τη διάρκεια της πλοήγησης, όπως αυτόματο zoom, κάθε φορά που πλησιάζεις σε σημείο αλλαγής πορείας, ρύθμιση εμφάνισης ειδοποιήσεων για συμβάντα, ενώ μπορείς να καθορίσεις το επίπεδο λεπτομέρειας του χάρτη. Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι οι χάρτες δεν κατεβαίνουν τοπικά στο κινητό σου, αλλά φορτώνονται τη στιγμή που τους χρειάζεσαι μέσω Internet, πράγμα που σημαίνει ότι για να αξιοποιήσεις την εφαρμογή θα πρέπει να διαθέτεις κάποιο πακέτο 4G. Δες εδώ τι σου προσφέρει η COSMOTE.

Το Waze μπορείς να το κατεβάσεις δωρεάν για Android και iPhone.