16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Ζωγράφος τεχνητής νοημοσύνης έρχεται σε προϊόντα της Microsoft

Ζωγράφος τεχνητής νοημοσύνης έρχεται σε προϊόντα της Microsoft
Σε λίγο θα μπορείς να ζητάς από τον ζωγράφο DALL-E να σου φτιάχνει πρωτότυπες εικόνες, γράφοντας την περιγραφή σε κείμενο!

Έχει τύχει να θέλεις μια συγκεκριμένη φωτογραφία αλλά να μην τη βρίσκεις πουθενά; Για παράδειγμα, σε μια εφημερίδα, ένα περιοδικό, ένα οποιοδήποτε site, ακόμη και σε εμάς που γράφουμε αυτό το άρθρο, συμβαίνει σχεδόν καθημερινά να χρειάζεται μια φωτογραφία συγκεκριμένου περιεχομένου για κάποιο άρθρο, αλλά να μη βρίσκουμε την κατάλληλη. Αντί να ψάχνεις για ώρες σε ειδικά sites με φωτογραφίες stock ή στο Google Images μπας και πετύχεις την κατάλληλη, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να τη δημιουργήσει για εσένα, εάν γράψεις μια λεπτομερή περιγραφή!

Το σύστημα αυτό υπάρχει ήδη και ονομάζεται DALL-E (λογοπαίγνιο με το όνομα του διάσημου ζωγράφου Dali). Προφανώς βασίζεται σε σύστημα τεχνητής νοημοσύνης και μπορεί να δεχθεί περιγραφές σε γραπτό κείμενο και, βάσει αυτών, να δημιουργήσει διάφορες άκρως αληθοφανείς φωτορεαλιστικές εικόνες, για να διαλέξεις αυτήν που σου ταιριάζει περισσότερο. Το σύστημα είναι προϊόν της εταιρείας OpenAI και έχει καταφέρει να εντυπωσιάσει όλο τον κόσμο, μιας και υπάρχει διαθέσιμη η 2η γενιά του DALL-E σε ειδικό site, στο οποίο μπορεί να μπει ο οποιοσδήποτε και να δοκιμάσει τις ικανότητές του (του συστήματος) στην παραγωγή εικόνων.

Η Microsoft είναι μια εταιρεία η οποία ουδέποτε δίστασε (ή ντράπηκε) να χρησιμοποιήσει τεχνολογίες άλλων, αν έκρινε πως ήταν απαραίτητο, και έτσι τώρα ετοιμάζεται – μετά από επίσημη συμφωνία με την OpenAI προφανώς – να εντάξει το DALL-E 2 σε διάφορες υπηρεσίες της!

Το πρώτο προϊόν της Microsoft που θα ενσωματώνει το DALL-E 2 θα είναι το νέο πρόγραμμα ονόματι Designer, το οποίο θα προσφέρει η εταιρεία από το Redmond μέσω του Microsoft 365. Η εταιρεία το παρουσίασε πριν λίγο καιρό και σκοπός του είναι να βοηθά στη δημιουργία γραφικών, ψηφιακών καρτ-ποστάλ, προσκλήσεων, posts για social media, μεταξύ άλλων. Το Designer είναι επέκταση του PowerPoint και χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να καθοδηγεί τους χρήστες στη δημιουργία γραφικών και παρουσιάσεων. Η Microsoft, βέβαια, θέλει σε βάθος χρόνου να ενσωματώσει το Designer μέσα στον Edge, τον browser της εταιρείας, για πιο εύκολη πρόσβαση. Μπορείς αν θέλεις να δοκιμάσεις το Designer μιας και η Microsoft έχει δημιουργήσει ένα web preview στο site: https://designer.microsoft.com/

Εκτός αυτού, η Microsoft έχει σχεδιάσει και την ενσωμάτωση του DALL-E στο “ψαχτήρι” της, το Bing. Εκεί θα ενεργοποιείται όταν το απλό search για εικόνες δεν επιστρέφει κανένα επιθυμητό αποτέλεσμα. Με το DALL-E, η Microsoft μπορεί να εκτοξεύσει τη χρησιμότητα του image search της, καθώς θα μπορεί να εγγυάται καλά αποτελέσματα ακόμη κι όταν αυτά δεν υπάρχουν, πατώντας στο bing.com/create (όταν αυτό γίνει διαθέσιμο).

Η Microsoft έχει ήδη ασχοληθεί και με την ηθική πλευρά του θέματος, όμως, και πρόλαβαν να δηλώσουν πως το DALL-E 2 δεν πρόκειται να δημιουργήσει εικόνες για θέματα που παραβιάζουν την πολιτική της εταιρείας. Μιας και το DALL-E 2 λειτουργεί με γραπτό κείμενο ως είσοδο, η “αστυνόμευση” των παραγόμενων εικόνων γίνεται πολύ πιο εύκολη, αποκλείοντας συγκεκριμένες λέξεις ή συνδυασμούς λέξεων. Εκτός αυτού, θα υπάρχει και έλεγχος των παραγόμενων εικόνων για να αποφευχθεί κάποια παράλειψη ή ακόμη και ακούσια παραγωγή αμφιλεγόμενων εικόνων από το σύστημα, κάνοντάς το έτσι ασφαλές για γενική χρήση.