14
Πολίτης του Σήμερα

Δουλειά από το σπίτι; Τι πρέπει να ξέρεις

Δουλειά από το σπίτι; Τι πρέπει να ξέρεις
Οι γρήγορες broadband συνδέσεις έχουν κάνει την τηλεργασία πραγματικότητα. Εάν η φύση της εργασίας σου, σου επιτρέπει να δουλεύεις από το σπίτι υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να ξέρεις για να είναι η μέρα σου πραγματικά παραγωγική.

Το πρόβλημα για κάποιον που ξεκινά να εργάζεται από το σπίτι του είναι, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, η έλλειψη ρουτίνας. Σε έναν τυπικό εργασιακό χώρο, η ρουτίνα σε βοηθά να πραγματοποιείς τα διάφορα tasks που απαιτεί η θέση σου. Ξέρεις ότι θα πας στο γραφείο στις 9 και θα φύγεις γύρω στις 5, ενώ επειδή θα βρίσκεσαι σε έναν χώρο όπου όλοι εργάζονται, έτσι κι εσύ συμπεριφέρεσαι ανάλογα, κάνοντας όλο το οκτάωρό σου, ή όσο χρόνο απαιτεί η εργασία σου, παραγωγικό. Στο σπίτι τα πράγματα είναι αλλιώς. Είναι πολλοί οι περισπασμοί και χωρίς να το καταλάβεις οι ώρες περνούν κι εσύ έχεις κάνει τα μισά από ότι θα έκανες εάν βρισκόσουν σε ένα κανονικό γραφείο. Το πρώτο στοίχημα που πρέπει να κερδίσεις επομένως είναι να μείνεις παραγωγικός και προσηλωμένος στην εργασία σου ακόμα κι αν δεν κάθεσαι όλη την ώρα μπροστά από το πληκτρολόγιο.

Οργάνωση και αυτοπειθαρχία

Υπάρχουν κάποια απλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να μην αποσπάται η προσοχή σου: Το πρώτο είναι να ενεργοποιήσεις τον τηλεφωνητή στο τηλέφωνό σου. Το δεύτερο είναι να κλείσεις Facebook και λοιπά κοινωνικά δίκτυα από κινητό και υπολογιστή. Είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείς. Εάν έχεις συγκεκριμένα tasks που πρέπει να κάνεις μέσα στην ημέρα, όρισε μέχρι πότε θα τα έχεις ολοκληρώσει και καθόρισε ακριβώς την ώρα που θα κάνεις ένα διάλειμμα.Η οργάνωση είναι πολύ σημαντικό για όποιον εργάζεται από το σπίτι. Εάν δουλεύεις ως freelancer, έχεις μεγαλύτερη ελευθερία στο πώς θα κατανείμεις το χρόνο σου μέσα στην ημέρα, εάν θα εργάζεσαι βραδινές ώρες ή το σαββατοκύριακο.

Πώς να μην πλήττεις

Η ρουτίνα για όποιον εργάζεται από το σπίτι είναι καλό πράγμα όπως εξηγήσαμε παραπάνω. Ωστόσο, για να μην πλήξεις μπορείς να αλλάζεις λίγο το πρόγραμμά σου, κάνοντας τα ίδια πράγματα σε διαφορετικό χρόνο. Έτσι, αντί να γράφεις τα κείμενά σου για 3 ώρες, να ποστάρεις στο Facebook για τους πελάτες σου τις επόμενες 2 κ.λπ, μπορείς κάποιες φορές να αφιερώσεις μία ολόκληρη μέρα στο γράψιμο και την επόμενη στο Facebook. Έτσι, θα έχεις την εντύπωση ότι κάθε μέρα κάνεις και κάτι διαφορετικό, προσθέτοντας λίγη… τυχαιότητα στην, κατά τα άλλα, οργανωμένη ρουτίνα σου.

Όχι στην υπερβολική άνεση

Όταν βρίσκεσαι στο σπίτι, είναι πολύ δελεαστικό να πάρεις το laptop και να ξεκινήσεις τη μέρα σου στον καναπέ. Απόφυγέ το. Εάν αισθανθείς υπερβολικά άνετα, μπορεί να παρασυρθείς και να ξεφύγεις από το πρόγραμμά σου, να ανοίξεις για λίγο το Facebook, ή ακόμα χειρότερα, την τηλεόραση και χωρίς να το καταλάβεις να έχεις σπαταλήσει ώρες χωρίς να κάνεις τίποτα παραγωγικό.

Αξιοποίησε την τεχνολογία

Τα εργαλεία collaboration θα σε βοηθήσουν να επικοινωνείς με τους συναδέρφους σου και να γλιτώνεις χρόνο. Μην στέλνεις μεγάλα αρχεία με e-mail. Ανέβαζέ τα σε ένα κοινόχρηστο cloud όπου να μπορεί όποιος συμμετέχει στο συγκεκριμένο project να έχει πρόσβαση από παντού. Έτσι, θα μπορείς για παράδειγμα να κάνεις μια επείγουσα διόρθωση σε ένα φύλλο εργασίας ακόμα κι από το κινητό σου όταν βρίσκεσαι έξω.