7
Τεχνολογία

Android στο PC; Κι όμως γίνεται

Android στο PC; Κι όμως γίνεται
Το Phoenix OS είναι ένα λειτουργικό σύστημα για PC συμβατό με Windows και macOS. Μάλιστα μπορείς να το έχεις παράλληλα με το βασικό λειτουργικό σύστημά σου.

Ο υπολογιστής ως συσκευή αποτέλεσε το όνειρο πολλών οραματιστών του παρελθόντος, αλλά και τον εφιάλτη άλλων τόσων. Μιλάμε για έναν υπολογιστή, ο οποίος θα έχει τόσες δυνατότητες αλλά και τόσο απλή λειτουργία, ώστε να μη χρειάζεται κανενός είδους εκπαίδευση για τη χρήση του και θα είναι μια οικιακή συσκευή όπως το ψυγείο ή η τηλεόραση, τις οποίες απλά τις βάζεις στην πρίζα και λειτουργούν. Στη σημερινή εποχή ακόμη δεν έχουμε φτάσει (αν ποτέ φτάσουμε) αυτό το επίπεδο, όμως είμαστε πιο κοντά από ποτέ άλλοτε. Και στην αιχμή του δόρατος βρίσκεται το γνωστό μας Android, το οποίο τείνει να γίνει τόσο απλό όσο το να… ανοίγεις την τηλεόραση.

Από την άλλη πλευρά οι «κανονικοί» υπολογιστές συνεχίζουν και χρησιμοποιούν λειτουργικά συστήματα τα οποία μπορεί να έχουν βελτιωθεί με τα χρόνια, αλλά ακόμη δεν έχουν φτάσει στην ευχρηστία και τη βολικότητα των mobile λειτουργικών συστημάτων.

Κάπου εδώ έρχεται το PhoenixOS. Πρόκειται για ένα λειτουργικό σύστημα το οποίο βασίζεται στο Android – υπενθυμίζουμε πως το Android είναι, κατά βάσιν, ανοικτού κώδικα – και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να τρέχει σε κανονικά PC, δηλαδή desktops και laptops τα οποία χρησιμοποιούν Windows ή macOS. Το καλό στο PhoenixOS είναι πως δεν πρόκειται να «χαλάσει» το υπάρχον λειτουργικό σύστημα· μπορεί να τρέξει κάλλιστα από USB stick, αλλά ακόμη και αν το εγκαταστήσεις στον σκληρό δίσκο, πιάνει ελάχιστο χώρο και σου προσφέρει την επιλογή, όταν ανοίγεις το PC.

«Εγκατάσταση» σε USB

Μπορείς να το κατεβάσεις από την επίσημη σελίδα του project εδώ και να το δοκιμάσεις. Η εύκολη λύση είναι η εγκατάσταση σε USB stick, αλλά το πρόγραμμα εγκατάστασης περιλαμβάνει και την επιλογή της εγκατάστασης σε σκληρό δίσκο.

Για να μην περιπλέκουμε τα πράγματα και σε βάζουμε να μπαίνεις σε διαδικασίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε προβλήματα με το φόρτωμα των Windows, προτείνουμε το USB stick. Αφ’ ενός, αν επιλέξεις ένα stick με σύνδεση USB 3.0 και γρήγορη ταχύτητα, δεν θα διαφέρει σε απολύτως τίποτα από το να το είχες εγκαταστήσει στον σκληρό δίσκο, αφ’ ετέρου γλυτώνεις όλους τους πονοκεφάλους των ρυθμίσεων στο BIOS και τις ιδιοτροπίες των Windows. Απλά συνδέεις το USB stick και κάνεις boot από αυτό! Και βέβαια, αν το βαρεθείς ή αποφασίσεις πως δεν σου κάνει, απλά το σβήνεις από το stick!

Τα προγράμματα που είναι διαθέσιμα στο PhoenixOS είναι ίδια με αυτά του Android. Μπορείς να σερφάρεις στο Internet, να ανοίξεις αρχεία .doc ἤ .xls, να δεις ταινίες αλλά και να παίξεις τα αγαπημένα σου παιχνίδια του Android σε οθόνη λογικού μεγέθους, χωρίς να χρειάζεσαι μεγεθυντικό φακό!

Και ένα άλλο προσόν: μπορείς να το βάλεις σε παλαιότερο υπολογιστή και δεν πρόκειται να διαμαρτυρηθεί για λίγη μνήμη ή αργό επεξεργαστή!