14
Πολίτης του Σήμερα

Γιατί λαμβάνεις spam τηλέφωνα; Και τι μπορείς να κάνεις;

Γιατί λαμβάνεις spam τηλέφωνα; Και τι μπορείς να κάνεις;
Πώς να μπλοκάρεις τις ανεπιθύμητες κλήσεις μια για πάντα με αυτά τα εύκολα βήματα.

…και εκεί που κάθεσαι στο γραφείο και δουλεύεις, βλέπεις να χτυπάει το τηλέφωνο, ενώ στην οθόνη εμφανίζεται ένας άγνωστος αριθμός από το εξωτερικό. Αναρωτιέσαι αν πρέπει να το σηκώσεις, αλλά θυμάσαι πως όσες φορές το έχεις κάνει, ακούς μια άγνωστη φωνή με περίεργη προφορά να σε ρωτά αν γνωρίζεις για κρυπτονομίσματα και επενδύσεις.

Σου ακούγεται γνώριμη αυτή η ιστορία; Αν ναι, δεν είσαι ο μόνος. Για την ακρίβεια, δεν είσαι ο μόνος όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκατομμύρια κλήσεις τέτοιου είδους γίνονται κάθε μέρα, και ο λόγος είναι πως ακόμη υπάρχουν εύπιστοι που δίνουν χρήματα ή προσωπικά στοιχεία σε οποιονδήποτε τους τηλεφωνήσει. Υπάρχουν “τρύπες” στο σύστημα τηλεφωνίας οι οποίες επιτρέπουν σε επιτήδειους να αλλάζουν αριθμούς κάθε μέρα αλλά και να εμφανίζουν στην οθόνη σου όποιον αριθμό θέλουν, για να ξεφεύγουν από τους ελέγχους. Υπάρχουν, όμως, τρόποι για να μειώσεις δραστικά τις κλήσεις (και τα μηνύματα) από τέτοιους κακόβουλους.

Η ψεύτικη ταυτότητα

Ίσως ακούγεται οξύμωρο αλλά οι εταιρείες στο τηλεφωνικό δίκτυο δεν έχουν κανέναν έλεγχο στο επονομαζόμενο “Caller ID”, δηλαδή στο σύστημα που εμφανίζει στην οθόνη του τηλεφώνου σου τον αριθμό αυτού που καλεί. Τα περισσότερα συστήματα στο τηλεφωνικό δίκτυο σχεδιάστηκαν δεκαετίες πριν, τότε που οι διεθνείς κλήσεις ήταν πανάκριβες και σπάνιες, αλλά και που τα τηλεφωνικά δίκτυα “εμπιστεύονταν” το ένα το άλλο. Το αποτέλεσμα είναι πως ο αριθμός του καλούντος αποστέλλεται από τον ίδιο και τα τηλεφωνικά δίκτυα που μεσολαβούν μέχρι τον αποδέκτη της κλήσης απλώς μεταφέρουν αυτά τα δεδομένα, χωρίς να ελέγχουν αν είναι αληθή ή όχι! Με απλά λόγια, αν κάποιος κακόβουλος στείλει άλλον αριθμό από τον δικό του, ως αριθμό καλούντος, αυτός θα εμφανιστεί στην οθόνη του αποδέκτη, είτε είναι σωστός είτε όχι!

Νόμιμοι… παράνομοι

Το ότι δέχεσαι διαφημιστικές κλήσεις σωρηδόν οφείλεται, εν μέρει, και σε μια απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, το οποίο απεφάνθη πως οι διαφημιστικές κλήσεις, όσο ενοχλητικές κι αν είναι, είναι νόμιμες (!) και για να διαταχθεί η παύση τους, ο αποδέκτης θα πρέπει να αποδείξει ζημία πέραν της όχλησης!

Σίγαση αγνώστων

Δεν είναι πάντοτε επιθυμητό, αλλά στα περισσότερα smartphones υπάρχει η ρύθμιση να μην δέχονται κλήσεις από αριθμούς που δεν υπάρχουν στις επαφές. Στο iPhone αυτή βρίσκεται μέσα στα Settings, υπό το Phone. Στα κινητά με Android εξαρτάται από τον κατασκευαστή, αλλά θα υπάρχει στις ρυθμίσεις του app των κλήσεων. Βέβαια, αυτό δεν είναι επιθυμητό για επαγγελματίες που δέχονται συνεχώς κλήσεις από αγνώστους αριθμούς.

Γίνε αόρατος

Στη χώρα μας υπάρχει το Μητρώο 11, το οποίο είναι μια λίστα με αριθμούς οι οποίοι δεν επιθυμούν διαφημιστικές κλήσεις. Παρομοίως, υπάρχει και η δυνατότητα να γίνει το τηλέφωνο απόρρητο, δηλαδή να μην εμφανίζεται σε τηλεφωνικούς καταλόγους. Για να ενεργοποιηθούν αυτά, θα πρέπει να πάρεις τηλέφωνο την εξυπηρέτηση της Cosmote και να το ζητήσεις. Αυτό θα σε εξαφανίσει από τις λίστες, αλλά αν ο αριθμός σου έχει κυκλοφορήσει σε λίστες κακόβουλων στο εξωτερικό, αυτές οι λειτουργίες δεν πρόκειται να σε γλυτώσουν. Όπως και δεν θα σε γλυτώσουν από παράνομες και κακόβουλες κλήσεις του εσωτερικού, μιας και οι παράνομοι δεν ενδιαφέρονται για “λίστες” και άλλες τέτοιες λεπτομέρειες.

App

Ως τελευταία γραμμή άμυνας, μπορείς να εγκαταστήσεις κάποιο εξειδικευμένο app, όπως το TrueCaller ή το Robokiller για να μπλοκάρεις εισερχόμενες κλήσεις από γνωστούς κακόβουλους αριθμούς.