16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Μάθε για το Σύμπαν μέσα από το κινητό σου

Μάθε για το Σύμπαν μέσα από το κινητό σου
Παρουσιάζουμε τα καλύτερα διαστημικά apps για να ενημερωθείς για όλα τα μαγικά που συμβαίνουν εκεί ψηλά.

Όποτε σηκώνεις τα μάτια σου και κοιτάς τ’ αστέρια, αυτό που βλέπεις δεν είναι ολόκληρο το Σύμπαν. Για την ακρίβεια, δεν είναι ούτε καν ολόκληρος ο γαλαξίας μας. Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων (πχ Ανδρομέδα, νέφη Μαγγελάνου) που αχνοφαίνονται, όλα τα αστέρια που βλέπεις με γυμνό μάτι βρίσκονται εντός του δικού μας γαλαξία και μάλιστα η πλειοψηφία τους σε πολύ κοντινή (σε αστρονομική κλίμακα) απόσταση από τη Γη. Το σύμπαν, όμως, είναι τεράστιο – πολύ περισσότερο κι απ’ όσο μπορεί κανείς να φανταστεί. Περιέχει ουράνια σώματα τα οποία προκαλούν δέος, τεράστιους γερασμένους αστέρες που αργοπεθαίνουν, μα και νεαρούς αστέρες που καλά καλά δεν έχουν φτιάξει ακόμη δικό τους ηλιακό σύστημα. Νεφελώματα σπάνιας ομορφιάς, αστρικά σμήνη, γαλαξίες τεράστιους και ελλειπτικούς, αστέρες νετρονίων που περιστρέφονται δαιμονιωδώς γύρω από τον εαυτό τους, αλλά και μαύρες τρύπες που καταβροχθίζουν ό,τι βρεθεί στο δρόμο τους, μέχρι και το ίδιο το φως! Κάθε φορά που σηκώνεις τα μάτια σου στον ουρανό, πίσω από τα κοντινά άστρα και πέρα από το δικό μας γαλαξία, υπάρχουν τρισεκατομμύρια ουράνια σώματα κρυμμένα σε αυτό που τα δικά μας μάτια βλέπουν ως σκοτάδι.

Για να γνωρίζεις πού βρίσκεται το κάθε τι, μέχρι πρότινος έπρεπε να έχεις μαζί σου χάρτη του ουρανού. Τώρα όμως, μπορείς να έχεις ένα app στο smartphone σου, το οποίο όχι μόνο θα σου εξηγεί τι βλέπεις, αλλά σου δείχνει και όλα αυτά που δε μπορείς να δεις! Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να στρέψεις την κάμερα του κινητού προς τον ουρανό. Εδώ έχουμε τα καλύτερα!

SkySafari 7 Pro

https://skysafariastronomy.com/

Η νεότερη έκδοση του app είναι ιδιαιτέρως ικανή και η πλήρης έκδοση Pro κάνει λιγότερα από €30. Διαθέτει πολλές λειτουργίες, ακόμη και διασυνδεσιμότητα με ερασιτεχνικά τηλεσκόπια! Μπορεί να αναγνωρίσει την εικόνα του ουρανού και να σε καθοδηγήσει στον νυκτερινό ουρανό.

Stellarium Plus

https://stellarium-labs.com/stellarium-mobile-plus/

Σε αυτό το app σε περιμένουν πάνω από 1,7 δισεκατομμύρια αστέρια, όλοι οι πλανήτες, όλοι οι δορυφόροι, κομήτες, μικρότερα αντικείμενα του ηλιακού μας συστήματος, πάνω από 10 χιλιάδες αστεροειδείς, αλλά και τα περισσότερα ουράνια σώματα πέραν του γαλαξία μας. Υπάρχει και on-line έκδοση για PC, αλλά το app μεταφέρει όλον αυτό τον πλούτο των δεδομένων και στο smartphone ή το tablet σου.

Star Walk 2

https://starwalk.space/en

Το δυνατό σημείο του Star Walk είναι η απλότητα στον χειρισμό αλλά και η πολύ μικρή του τιμή ($2.99) για την πλήρη έκδοση. Το Star Walk 2 είναι ένα app τύπου augmented reality, το οποίο σου επιτρέπει να σηκώσεις το κινητό και να δεις από την κάμερα όλα όσα βλέπεις, σαν να είχες ξεναγό!

SkyView

Ένα από τα παλαιότερα apps, το SkyView έχει αναβαθμιστεί πολλές φορές και έχει αποκτήσει νέες ικανότητες. Μπορεί να αναγνωρίσει τον ουρανό (από την κάμερα) και να ιχνηλατήσει την πορεία των αστεριών, ενώ έχει και link προς την σελίδα στη Wikipedia για κάθε σώμα που βλέπει.

Star Rover

http://www.eefan.net/

Το Star Rover είναι ένα app το οποίο δεν θα σε “πελαγώσει” με άπειρα δεδομένα. Αντιθέτως, έχει μια βάση 120 χιλιάδων αστέρων, στα οποία περιλαμβάνονται τα πιο φωτεινά και τα πιο ενδιαφέροντα, και μπορεί να σου δώσει όποια πληροφορία θέλεις, γρήγορα και εύκολα.