8
Ψυχαγωγία

Η Nvidia παρουσιάζει την “Πλατφόρμα Ανδροειδών Ρομπότ” και η Disney σπεύδει!

Η Nvidia παρουσιάζει την “Πλατφόρμα Ανδροειδών Ρομπότ” και η Disney σπεύδει!
Με χρήση AI και 3D vision, η Nvidia βελτιώνει την ρομποτική της πλατφόρμα, και πολλές εταιρείες περιμένουν στην ουρά για να τη χρησιμοποιήσουν!

Η μεγαλύτερη “μόδα” της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια είναι το AI, όμως μια σχεδόν αλληλένδετη τεχνολογία, η οποία μάλιστα έχει ιστορία που χάνεται στο βάθος των αιώνων, είναι η ρομποτική. Οι άνθρωποι ονειρεύονταν τη δημιουργία ανθρωπόμορφων ρομπότ ήδη από την αρχαιότητα – ας μην ξεχνάμε τον Τάλω και τις χρυσές κόρες του Ηφαίστου από την ελληνική μυθολογία – αλλά ακόμη και σήμερα, αυτή η τεχνολογία παραμένει όνειρο. Τα τελευταία χρόνια, όμως, το όνειρο αυτό πλησιάζει ολοένα και περισσότερο την πραγματικότητα, και υπάρχουν πολλές εταιρείες και ερευνητικά κέντρα που εργάζονται για να φέρουν αυτή την τεχνολογία στην καθημερινότητα.

Η ρομποτική, όμως, είναι αλληλένδετη και με την πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης, κι αυτή τη στιγμή το πιο “καυτό” όνομα στο πεδίο του AI είναι η Nvidia. Η πασίγνωστη στους εταιρεία που χτίστηκε πάνω σε επιταχυντές τρισδιάστατων γραφικών, πλέον έχει περάσει σε άλλο επίπεδο και έχει επικεντρώσει την προσοχή της σε επιταχυντές AI, κάτι που της αποφέρει και αδιανόητα κέρδη. Τα chips της Nvidia είναι τα πιο δημοφιλή σε ερευνητικά κέντρα αλλά και εταιρείες που αναπτύσσουν συστήματα AI, και η εταιρεία ρίχνει δισεκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη ακόμη πιο γρήγορων και αποδοτικών μικροεπεξεργαστών εξειδικευμένων σε τέτοιες εφαρμογές. Σε μια πρόσφατη παρουσίαση της εταιρείας, ο ιδρυτής και CEO της, Jensen Huang, μεταξύ άλλων ανακοίνωσε και ένα νέο project: το Project GR00T!

Προφανώς το όνομα του project προέρχεται από τον χαρακτήρα Groot της Marvel, με την Nvidia να έχει “τεντώσει” τους χαρακτήρες ώστε να “σημαίνουν” “Generalist Robot 00 Technology” (Γενικευμένη Ρομποτική Τεχνολογία 00). Όπως κι αν την ονομάζει, όμως, ο στόχος του project είναι να εφαρμόσει τις τεχνολογίες της Nvidia σε εφαρμογές ρομποτικής, με εστίαση σε δίποδα ρομπότ, παρέχοντας μια έτοιμη πλατφόρμα πάνω στην οποία οι πελάτες της θα μπορούν να βασίζουν τα δικά τους συστήματα.

Με βάση το GR00T, όποιος ενδιαφέρεται – και έχει τους κατάλληλους πόρους για να πληρώσει – θα μπορεί να σχεδιάσει ρομπότ τα οποία θα είναι σε θέση να κατανοήσουν ομιλία, να μιμηθούν τις ανθρώπινες κινήσεις, να μάθουν κινήσεις και να αποκτήσουν δεξιότητες, αλλά και να μάθουν να κινούνται σε χώρους και να αλληλεπιδρούν με τον κόσμο.

Το GR00T είναι ένα επίπεδο πιο πάνω από όλα τα υπόλοιπα συστήματα που έχουμε δει μέχρι στιγμής – και είναι αρκετά – με την κυριότερη διαφορά να είναι αυτή της αλληλεπίδρασης. Για παράδειγμα, υπάρχει η πασίγνωστη Boston Dynamics, εταιρεία η οποία ειδικεύεται σε ρομπότ διαφόρων μορφών, αλλά η μεγάλη διαφορά είναι πως τα ρομπότ της (μέχρι τώρα) εκτελούν προγραμματισμένες ακολουθίες. Η δυνατότητα ενός ρομπότ να κινηθεί αυτόνομα σε έναν χώρο με εμπόδια και, πιθανώς, άγνωστη διάταξη, είναι κάτι που ακόμη δεν υπάρχει. Η Nvidia, όμως, δουλεύει ακριβώς πάνω σε αυτό!

Το ενδιαφέρον είναι το ότι η Disney έχει ήδη βάλει τα συστήματα της Nvidia σε χρήση, βάζοντας μια σειρά από “χαριτωμένα” ρομπότ τα οποία ονομάζει “BDX Droids” στο Walt Disney World, το θεματικό πάρκο της Disney στη Florida, και συγκεκριμένα στον τομέα Star Wars: Galaxy’s Edge. Ήταν προφανές πως η Disney θα ήθελε να φέρει droids στον κόσμο του Star Wars, και τα BDX είναι μικρά droids σχεδιασμένα έτσι ώστε να φαίνονται χαριτωμένα, να μπορούν να αλληλεπιδρούν με τους επισκέπτες, αλλά ταυτοχρόνως να είναι σε θέση να αντέξουν τις κακουχίες και την κακομεταχείριση που είναι βέβαιο πως θα υποστούν από αυτούς.

Το σημαντικό, όμως, είναι πως βρισκόμαστε σε ιστορικό σημείο της ανθρώπινης ιστορίας, και τα ανθρωπόμορφα ρομπότ είναι πολύ κοντά. Όλες οι εταιρείες που δουλεύουν πάνω σε τέτοια συστήματα το γνωρίζουν και όλες θα χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα της Nvidia για να φέρουν ανδροειδή στην αγορά. Πιθανότατα, αυτός που θα τα καταφέρει πρώτος, θα έχει στρατηγικό πλεονέκτημα για χρόνια! Περιμένουμε εναγωνίως να τα δούμε και, γιατί όχι, από κοντά!