9
Αθλητισμός

Κανένα άθλημα δεν θα είναι το ίδιο σε λίγα χρόνια!

Κανένα άθλημα δεν θα είναι το ίδιο σε λίγα χρόνια!
Η τεχνολογία θα αλλάξει την όψη όλων των αθλημάτων, καθώς η βιομηχανία του αθλητισμού ψάχνει τρόπους βελτίωσης του "προϊόντος" της!

Η υψηλή τεχνολογία έχει μπει στη ζωή όλων (σχεδόν) των κατοίκων αυτού του πλανήτη. Μέσα σε ελάχιστα χρόνια, οι πάντες έχουν στα χέρια τους ένα κινητό “τηλέφωνο”, το οποίο πλέον δεν είναι απλά τηλέφωνο αλλά μια συσκευή που συνδυάζει επικοινωνία, πρόσβαση στην πληροφορία, διασκέδαση, και πολλές άλλες λειτουργίες. Έχουμε συσκευές wearable, που μετράνε τα βήματά μας και τους κτύπους της καρδιάς μας, καταγράφουν τη θέση μας, γνωρίζουν τη θερμοκρασία του σώματός μας, ενίοτε και τη σύστασή του. Ο αθλητισμός, όμως, παραμένει εκτός τεχνολογίας και τα περισσότερα αθλήματα παραμένουν ίδια με 100 χρόνια πριν. Ή μήπως όχι;

Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική και πρόκειται να γίνει ακόμη πιο διαφορετική στο άμεσο μέλλον. Η τεχνολογία έχει γίνει ένα βασικό εργαλείο στην προπόνηση, τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και στο μπάσκετ, κι αυτό είναι μόνο η αρχή.

Αυτή τη στιγμή, όλες οι λίγκες χρησιμοποιούν προηγμένα συστήματα data analytics, κάμερες υψηλής ανάλυσης για ανίχνευση, ενώ όλα τα (ιδιωτικά) γήπεδα αναβαθμίζονται με νέες ψηφιακές οθόνες για διαφήμιση και πληροφόρηση, αλλά και ασύρματη δικτύωση. Και πάλι, όμως, αυτό είναι το πρώτο βήμα!

Ένας από τους παράγοντες που καθυστερούν την εφαρμογή της τεχνολογίας στον αθλητισμό δεν είναι άλλος από τους ίδιους τους παίκτες και τους προπονητές! Ενώ οι διάφορες τεχνολογίες είναι διαθέσιμες και παρουσιάζονται με μεγάλες τυμπανοκρουσίες, η εφαρμογή τους δεν γίνεται άμεσα, όπως θα περίμενε κανείς.

Οι αλλαγές είναι πολύ πιο έντονες για παίκτες που έπαιζαν ήδη πριν την αρχή της “ψηφιακής εποχής” – επομένως δεν έχουν συνηθίσει την τεχνολογία παντού. Ένας άλλος παλιός παίκτης του NBA, ο Charlie Ward, αναφέρει: “Χαίρομαι που δεν είχαν κάμερες τότε. Ήμουν παίκτης που έπαιζε πάντα στο όριο, και είναι πολλά πράγματα που πλέον δε μπορείς να κάνεις, για τα οποία την είχα γλυτώσει“. Προφανώς αναφέρεται σε πράγματα που πλέον είναι καθημερινότητα για εμάς, όπως το VAR και το instant replay, όπως και τα challenges των προπονητών.

Η τεχνολογία, όμως, έχει περάσει την ανάλυση σε άλλο επίπεδο. Πλέον οι κάμερες μπορούν να παρακολουθήσουν τις κινήσεις του κάθε παίκτη ξεχωριστά μέσα στο γήπεδο, αλλά και – εδώ και λίγο καιρό – να αναλύσουν τις κινήσεις του σώματός του και των άκρων του! Σε πραγματικό χρόνο, οι προπονητές έχουν στη διάθεσή τους δεδομένα όπως οι βολές που εκτελέστηκαν, πόσες μπήκαν και πόσες όχι, η τροχιά του σουτ κάθε παίκτη, και πολλά ακόμη. Ενώ τα δεδομένα αυτά είναι πολύτιμα, τόσο οι τεχνολόγοι όσο και οι αθλητές σημειώνουν πως τα δεδομένα δεν λένε όλη την αλήθεια. “Η στατιστική και η ανάλυση είναι πιθανότητες. Πρέπει να συνυπολογίσεις και τον ανθρώπινο παράγοντα.” αναφέρει ο Frank Debello, account manager της Intel.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η τεχνολογία έχει ήδη επηρεάσει τον αθλητισμό, και στο μέλλον αυτό θα γίνει ακόμη πιο έντονο. Ήδη διανύουμε την περίοδο των “υπεραθλητών”, των ανθρώπων που έχουν ήδη ξεπεράσει κατά πολύ τις επιδόσεις των προηγούμενων γενεών, κι αυτό γίνεται χάρη στην τεχνολογία, τόσο στην προπόνηση όσο και στην ανάλυση. Βάζοντας στην εξίσωση και την εφαρμογή της τεχνολογίας στο ίδιο το “gameplay” του κάθε παιχνιδιού, σε λίγα χρόνια ίσως τα αθλήματα που γνωρίζουμε σήμερα είναι πραγματικά αγνώριστα!