16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Οι καλύτερες έξυπνες συσκευές για το 2023

Οι καλύτερες έξυπνες συσκευές για το 2023
Από έξυπνα ηχεία, μέχρι ρομποσκούπες, το σπίτι του 2023 θα είναι γεμάτο έξυπνες συσκευές Ρίξε μια ματιά στις προτάσεις μας.

Ζούμε μέσα στην επιστημονική φαντασία των περασμένων δεκαετιών! Είναι γεγονός. Αυτά που βλέπαμε στις ταινίες των 80s και των 90s για το μέλλον, είναι στη διάθεσή μας σήμερα. Αρκεί, βέβαια, να το βάλουμε στα σπίτια μας! Αυτοματισμοί, λάμπες που ανάβουν και σβήνουν μόνες τους ή όποτε τους το πούμε – κυριολεκτικά, με τη φωνή – να το κάνουν, σκούπες που βγαίνουν και σκουπίζουν το σπίτι όταν λείπουμε, συσκευές που ενεργοποιούνται με πρόγραμμα, έξυπνος και πολύχρωμος φωτισμός σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού, έξυπνοι θερμοστάτες, συστήματα ανεβοκατεβάσματος τεντών και παντζουριών, μέχρι και πόρτες που κλειδώνουν και ξεκλειδώνουν μόνες τους! Αυτά και πολλά ακόμη είναι διαθέσιμα σήμερα, όχι “στο μέλλον”, για να τα βάλεις στο σπίτι σου!

Matter από το μέλλον

Όποιος έχει ασχοληθεί έστω και λίγο με αυτοματισμούς για το σπίτι, θα έχει έρθει αντιμέτωπος με το μεγάλο πρόβλημα που υπήρχε μέχρι πριν 2 μήνες: την συνεργασία. Αυτοματισμοί υπήρχαν και παλαιότερα, όμως ο κάθε κατασκευαστής ακολουθούσε το δικό του πρωτόκολλο, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να είναι “φυλακισμένοι” στο οικοσύστημα και τις συσκευές ενός κατασκευαστή. Πλέον αυτό αλλάζει, μέσα από ένα πρωτόκολλο ονόματι Matter, το οποίο οριστικοποιήθηκε στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη, στο οποίο συμμετέχουν όλα τα βαριά ονόματα της τεχνολογίας: Apple, Google, Microsoft, Amazon, εταιρείες δικτυακού εξοπλισμού όπως η TP-Link ή η NetGear, εταιρείες (κυρίως) ηλεκτρολογικού εξοπλισμού όπως η Philips ή η Bosch, και πολλές άλλες. Πλέον θα μπορείς να αγοράσεις όποιο προϊόν θέλεις, αρκεί αυτό να είναι συμβατό με το Matter, και θα μπορείς να το εντάξεις σε ένα ενιαίο σύστημα χειρισμού και ελέγχου.

Σκούπες ρομπότ

Οι σκούπες ρομπότ εμφανίστηκαν πριν από ούτε 2 δεκαετίες, όμως ήδη έχουν αρχίσει και κάνουν ιδιαιτέρως αισθητή την παρουσία τους στα σπίτια μας. Θέλεις να έχεις καθαρό πάτωμα αλλά δε γίνεται να σκουπίζεις κάθε μέρα; Βάζεις τη σκούπα-ρομπότ και… καθάρισες (κυριολεκτικά). Η σκούπα μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνη της, ακόμη και τις ώρες που λείπεις από το σπίτι, να σκουπίσει, αν η μπαταρία τελειώσει μπορεί να επιστρέψει στη βάση για να φορτίσει, και μετά να συνεχίσει το σκούπισμα από εκεί που έμεινε! Τα πιο πρόσφατα μοντέλα, μάλιστα, έχουν και μεγάλο κάδο στη βάση, για να συνεχίζουν το σκούπισμα χωρίς να γεμίζει το (μικρό) δοχείο που έχουν. Ρομπότ, για απαστράπτον σπίτι!

Φωτισμός

Ο φωτισμός είναι πολύ εύκολο να αυτοματοποιηθεί (αλλά ακόμη δύσκολο να ενταχθεί στους διακόπτες των σπιτιών). Μπορείς να βάλεις λάμπες με Wi-Fi στα υφιστάμενα ντουί και να τα ελέγχεις από το app (αρκεί ο διακόπτης να είναι πάντα στο “on”), ενώ μπορείς να πάρεις αντίστοιχες πρίζες με Wi-Fi για να ελέγχεις λαμπατέρ και λοιπά φωτιστικά.

Έξυπνα ηχεία

Το όνομα δεν τα κολακεύει, αλλά πρόκειται για μικρά ηχεία τα οποία σου δίνουν όλη τη λειτουργικότητα των φωνητικών εντολών στο Google Assistant ή στην Alexa, χωρίς να απασχολείς το smartphone. Απλά του μιλάς και σου απαντά! Αν έχεις ρυθμίσει τις έξυπνες συσκευές σου, μπορείς να αναβοσβήνεις φώτα και άλλες συσκευές με προφορικές εντολές!

Εάν όλα αυτά σου φάνηκαν ενδιαφέροντα, μπορείς να μπεις στο site του Γερμανού και να βρεις smart gadgets για να κάνεις το σπίτι σου… Enterprise! Τα έχει όλα!