7
Τεχνολογία

Πληκτρολόγιο smartphone για τυφλούς

Πληκτρολόγιο smartphone για τυφλούς
Ενώ οι τυφλοί μπορούν να εισάγουν κείμενο σε υπολογιστές μέσω πληκτρολογίων Μπράιγ, οι επιλογές τους είναι πιο περιορισμένες όταν πρόκειται για τη χρήση smartphone ενώ βρίσκονται εν κινήσει. Το Fintin V1 μια πρωτοποριακή συσκευή που χωράει ένα πλήρες πληκτρολόγιο QWERTY σε μόλις έξι πλήκτρα.

Το πληκτρολόγιο (ως συσκευή) είναι ένας τομέας ο οποίος συνεχίζει και έχει μεγάλη έρευνα, παρά το γεγονός πως η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών συνεχίζουν και χρησιμοποιούν το συμβατικό πληκτρολόγιο QWERTY με το ίδιο σχήμα και μέγεθος όπως πριν 50 χρόνια. Υπάρχουν, όμως, χρήστες οι οποίοι απλά είναι αδύνατο να χρησιμοποιήσουν ένα κανονικό πληκτρολόγιο, όπως οι τυφλοί και οι χρήστες με σοβαρά προβλήματα όρασης. Ο υπολογιστής, όμως, είναι η καλή περίπτωση, διότι τα πληκτρολόγια σχεδόν πάντα έχουν διακριτικά για την σωστή τοποθέτηση των δακτύλων – για όσους ξέρουν αυτό που, ώ της ειρωνείας, ονομάζουμε “τυφλό σύστημα” – ενώ και τα πλήκτρα έχουν σταθερή διάταξη και στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί κανείς να μάθει απ’ έξω τη θέση τους. Παράλληλα, υπάρχουν ειδικά “καπάκια” για τα πλήκτρα με ανάγλυφους χαρακτήρες και σε γραφή Μπράιγ (Braille), την οποία μπορούν να “διαβάσουν” οι τυφλοί.

Στο smartphone, όμως, καταρρέει όλη η ιστορία του πληκτρολογίου για τυφλούς. Η γυάλινη επιφάνεια του smartphone δεν έχει διακριτικά, ούτε κανείς μπορεί να καταλάβει, αν δεν βλέπει, τι πατάει, ούτε καν αν κρατά τη συσκευή σωστά ή ανάποδα! Επίσης, η ίδια η οθόνη δεν έχει κανένα νόημα για τους τυφλούς, εκτός του να διαβάζουν οι συνοδοί τους.

Τώρα, όμως, μια εταιρεία από την κορεάτικη Onecom, έρχεται το Fintin, μια συσκευή σχεδιασμένη για να αντικαταστήσει το πληκτρολόγιο σε smartphones (αλλά και υπολογιστές), το οποίο συμπυκνώνει τη λειτουργικότητα ενός κανονικού πλήρους πληκτρολογίου QWERTY σε έξι πλήκτρα! Η συσκευή είναι μικρή και ασύρματη, επικοινωνεί με Bluetooth 5.0 BLE, και οι σχεδιαστές της έχουν κάνει το κάθε ένα πλήκτρο πολυλειτουργικό. Μπορείς να φανταστείς πως το κάθε πλήκτρο του Fintin V1 είναι σαν ένας “σταυρός” από gamepad, δηλαδή το “πλήκτρο” κατεύθυνσης. Μόνο που στο Fintin, το κάθε πλήκτρο αναγνωρίζει έξι κατευθύνσεις: πάνω αριστερά, πάνω, πάνω δεξιά, κάτω αριστερά, κάτω, κάτω δεξιά. Οι σχεδιαστές του συνέπτυξαν τα κανονικά πλήκτρα του πληκτρολογίου QWERTY σε αυτά τα πολυ-πλήκτρα, διατηρώντας όμως την συμβατική διάταξη, και έτσι, με κάθε πλήκτρο του Fintin να αντιστοιχεί σε έξι κανονικά πλήκτρα, κάλυψαν τα βασικά πλήκτρα που απαιτούνται για να γράψει κανείς κείμενο. Λειτουργίες όπως το Shift ή το Control βρίσκονται σε άλλα πλήκτρα που διαθέτει η συσκευή. Για λόγους αντίληψης του κάθε πατήματος, τα πλήκτρα παράγουν ένα αισθητό “κλικ” σε κάθε πάτημα, ενώ η συσκευή διαθέτει και σύστημα δόνησης για να ειδοποιεί τον χρήστη για αλλαγές στη λειτουργία της ή για το επίπεδο της μπαταρίας. Μιας και την αναφέραμε, η μπαταρία διαρκεί για 60 ώρες συνεχούς χρήσης.

Η τιμή του Fintin V1 δεν είναι γνωστή ακόμη, αλλά έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών, και όχι μόνο ανθρώπων με προβλήματα όρασης! Στο Las Vegas που παρουσιάστηκε, ήδη προσέλκυσε το ενδιαφέρον και κέρδισε και το βραβείο Best of Innovation! Μάλιστα, η εταιρεία που το κατασκευάζει, η Onecom, δήλωσε πως σκοπεύει να ενσωματώσει την τεχνολογία της και σε συστήματα για χρήστες των Xbox, PlayStation, Nintendo Switch, αλλά και κανονικών PC.

Δες πώς λειτουργεί το Fintin στο παρακάτω βίντεο: