11
Ταξίδια και αναψυχή

Πού πας αεροπλανάκι;

Πού πας αεροπλανάκι;
Παρουσιάζουμε τα καλύτερα websites και apps ζωντανής παρακολούθησης διαδρομής πτήσεων, για να βλέπεις σε πραγματικό χρόνο όλα τα αεροπλάνα.

Κάθε φορά που βλέπεις ένα αεροπλάνο στον ουρανό, είτε έχεις πάει στο αεροδρόμιο για ψώνια και τα βλέπεις να απογειώνονται και να προσγειώνονται, δεν έχεις αναρωτηθεί πού πάει ή από πού ξεκίνησε; Η πτήση με αεροπλάνο εξακολουθεί και εξάπτει τη φαντασία όσο κανένα άλλο μεταφορικό μέσο, παρ’ ότι έχουν περάσει πάνω από 100 χρόνια από την πρώτη πτήση του ανθρώπου, και παρ’ ότι πλέον υπάρχουν χιλιάδες αεροπλάνα στους αιθέρες κάθε στιγμή. Τώρα, όμως, μπορείς εύκολα να μάθεις!

Η τεχνολογία φέρνει στα χέρια μας μια πληθώρα – αν όχι πλημμύρα – δεδομένων τα οποία στους περισσότερους είναι μάλλον άχρηστα. Αλλά είτε τα βλέπουμε από καθαρή περιέργεια, είτε έχουν πράγματι κάποια χρησιμότητα σε εμάς, πλέον υπάρχουν και αυτό είναι καλό! Εκτός της καθαρής περιέργειας, το να γνωρίζεις ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεται ένα αεροπλάνο μπορεί να σε βοηθήσει σε διάφορα πράγματα. Για παράδειγμα, μπορείς να γνωρίζεις ανά πάσα στιγμή αν η πτήση σου έχει καθυστερήσει ή είναι στην ώρα της, ή αν πρέπει να πας στο αεροδρόμιο για να πάρεις κάποιον φίλο που έρχεται, να ξέρεις πού βρίσκεται το αεροπλάνο του και πότε θα φτάσει! Μάλιστα υπάρχουν και apps για το smartphone, ώστε να μπορείς να βλέπεις τις πτήσεις όπου κι αν βρίσκεσαι. Ακόμη και στην παραλία, βλέποντας ένα αεροπλάνο να περνά από πάνω!

Ας δούμε μερικά από τα καλύτερα apps και sites παρακολούθησης πτήσεων!

FlightStats

Μια από τις καλύτερες υπηρεσίες παρακολούθησης πτήσεων, το FlightStats σου επιτρέπει να δεις πτήσεις σε όλο τον κόσμο, είτε μέσω αριθμού πτήσης, είτε διαδρομής, είτε αεροδρομίου. Το πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι το live map, στο οποίο εμφανίζονται στον χάρτη όλες οι πτήσεις πάνω από οποιαδήποτε περιοχή, δείχνοντας την ακριβή θέση κάθε αεροπλάνου σε πραγματικό χρόνο. Κάνοντας κλικ πάνω σε οποιοδήποτε αεροπλάνο, μπορείς να δεις τον αριθμό πτήσης, το σχέδιο πτήσης, τη διαδρομή, και διάφορες άλλες πληροφορίες. Ακόμη καλύτερα, μπορείς και να μοιραστείς αυτές τις πληροφορίες μέσω του share! Διατίθεται και σε app για Android και iOS.

The Flight Tracker Pro

Εδώ δεν υπάρχει site αλλά μια υπηρεσία αποκλειστικά για apps φορητών συσκευών. Το The Flight Tracker υπάρχει τόσο για Android όσο και για iOS και περιλαμβάνει όσες πληροφορίες χρειάζεσαι και… αντέχεις. Μπορείς να δεις μέχρι και πληροφορίες για τον τύπο του κάθε αεροσκάφους, αλλά και τη διαρρύθμιση των καθισμάτων σε αυτό! Διαθέτει και ειδοποιήσεις (push notifications) για διαφορετικές περιπτώσεις, όπως το να βάλεις υπενθύμιση για αναχώρηση ή άφιξη κάποιας πτήσης!

FlightAware Flight Tracker

Αν σε ενδιαφέρουν και άλλου είδους πτήσεις εκτός από πτήσεις μεγάλων εταιρειών, το FlightAware είναι αυτό που ψάχνεις. Παρακολούθησε τις πτήσεις ιδιωτικών αεροσκαφών, πτήσεων charter, ακόμη και μικρών αεροσκαφών. Η υπηρεσία διατίθεται και σε site αλλά και σε app για Android και iOS, για όλους τους χρήστες.

Flight Board

Για το τέλος έχουμε ένα ιδιαίτερο app, το οποίο δεν φιλοδοξεί να σου δείξει στον χάρτη όλες τις πτήσεις, αλλά να λειτουργήσει σαν τους πίνακες ανακοινώσεων πτήσεων που βλέπουμε ακόμη σε όλα τα αεροδρόμια του κόσμου, και μάλιστα με την ίδια αισθητική και γραμματοσειρά! Η λογική του app είναι πως καλύπτει σχεδόν κάθε αεροδρόμιο και κάθε πτήση στον κόσμο, οι πληροφορίες είναι real-time και μπορείς να ψάξεις για οποιαδήποτε πτήση με αριθμό πτήσης, αεροπορική εταιρεία, ή προορισμό. Εννοείται πως υπάρχει και για Android αλλά και για iOS, για να μπορείς να ταξιδεύεις χωρίς να κάθεσαι να κοιτάς τον πίνακα αφίξεων ή αναχωρήσεων!