16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Τέλος στους γλωσσικούς περιορισμούς

Τέλος στους γλωσσικούς περιορισμούς
Ταξιδεύεις αλλά δεν ξέρεις τη γλώσσα; Τα σύγχρονα μεταφραστικά apps μεταφράζουν σε πραγματικό χρόνο αυτό που τους λες, ή τους δείχνεις. Μάθε περισσότερα για τον πολιτισμό και την κουλτούρα κάθε χώρας κατανοώντας τη γλώσσα με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Η γνώση ξένων γλωσσών αποτελούσε ανέκαθεν χαρακτηριστικό γνώρισμα μόρφωσης και εκλεπτυσμένων ανθρώπων και οι πολύγλωττοι είχαν ειδική θέση στην κοινωνία. Η δυνατότητα να συνεννοηθείς με πολλές εθνικότητες πάντοτε ήταν μεγάλο πλεονέκτημα και από τη στιγμή που η χώρα μας άρχισε να δέχεται μεγάλους αριθμούς τουριστών, αλλά και οι ίδιοι αποκτήσαμε τη δυνατότητα να ταξιδεύουμε σε άλλες χώρες, η γνώση ξένων γλωσσών έγινε απαραίτητη. Στον πλανήτη μας, όμως, υπάρχουν εκατοντάδες γλώσσες και δισεκατομμύρια ανθρώπων οι οποίοι δεν μιλούν καμία από τις διαδεδομένες γλώσσες – αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, ιταλικά, γερμανικά – επομένως η συνεννόηση είναι δυσεπίλυτο πρόβλημα. Και εδώ έρχεται η τεχνολογία για να γεφυρώσει αυτό το χάσμα κατανόησης!

Η Google έχει ήδη σε χρήση το γνωστό Google Translate, το οποίο μπορεί να μεταφράσει δεκάδες γλώσσες, είτε μέσω γραπτού κειμένου, είτε εικόνας, είτε φωνής. Απλά γράφεις ή μιλάς και το app μεταφράζει επί τόπου αυτά που λες, ή απλά γυρνάς την κάμερα προς μια επιγραφή ή ένα κείμενο και το Translate στο μετατρέπει σε όποια γλώσσα επιθυμείς. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να έχεις μια βασική συνομιλία με κάποιον που μιλά μια άγνωστη γλώσσα.

Google Translate

Το app της Google είναι σε θέση να μεταφράσει πάνω από 100 γλώσσες σε γραπτό κείμενο και να αναγνωρίσει πάνω από 90 γλώσσες σε εικόνες, αλλά και να μεταφράσει συνομιλίες σε 43 γλώσσες και να αναγνωρίσει χειρόγραφα σε 95! Μάλιστα πολλές από αυτές διατίθενται και σε offline mode. Οι υποστηριζόμενες γλώσσες περιλαμβάνουν τα Ελληνικά, σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες, Κινέζικα, Ιαπωνικά, Κορεάτικα, Αραβικά, Εβραϊκά, μεταξύ άλλων.

Google Lens

Μια πολύ χρήσιμη λειτουργία του Google Lens είναι αυτή της επί τόπου μετάφρασης μέσω κάμερας, στην οποία αναγνωρίζει κείμενο, το μεταφράζει, και αντικαθιστά το κείμενο στην οθόνη με τη μετάφραση σε οποιαδήποτε υποστηριζόμενη γλώσσα. Μάλιστα, είναι σε θέση και να διαβάσει το κείμενο!

Transcribe ή υπαγόρευση

Αντί να γράψεις αυτό που θέλεις να πεις, μπορείς και να το πεις! Το app του Google Translate έχει ένα εικονίδιο με μικρόφωνο, πατώντας το οποίο μπορείς απλά να προφέρεις τη φράση που θέλεις να μεταφράσεις. Το Translate θα μετατρέψει τη φωνή σου σε λέξεις, θα κάνει τη μετάφραση, θα την εμφανίσει στην οθόνη, αλλά και θα σου δώσει την επιλογή να την ακούσεις στη γλώσσα που επέλεξες.

Ζωντανές συνομιλίες

Ωραία όλα αυτά, αλλά για να συνεννοηθείς σε μια ξένη χώρα ή με έναν ξένο, πρέπει να γίνει συνομιλία. Το Google Translate έχει αυτή την επιλογή! Επιλέγοντας τις δύο γλώσσες και πατώντας το εικονίδιο της συνομιλίας, μπορείς να κάνεις συζήτηση με κάποιον με τον οποίο δεν έχετε κοινή γλώσσα. Το σύστημα της Google μπορεί να καταλάβει ποιος μιλάει κάθε φορά και να αναλάβει το ρόλο του διερμηνέα!

Google Assistant

Δεδομένου πως μιλάμε για Google, όλα είναι συνδεδεμένα και με τον έξυπνο βοηθό της Google, το Assistant. Δεν χρειάζεται καν να ανοίξεις το Google Translate· αρκεί να πεις “Hey Google, be my Spanish interpreter” ή “Hey Google, help me speak German”, και το Assistant θα αναλάβει τα περαιτέρω!

Τώρα μπορείς να ταξιδέψεις όπου θέλεις, αλλά και να βοηθήσεις κάποιον τουρίστα, χωρίς να γνωρίζεις τη γλώσσα που μιλάει. Η τεχνολογία θα αναλάβει τις λεπτομέρειες! Μάλιστα, όλες οι υπηρεσίες της Google διατίθενται δωρεάν και είναι ήδη εγκατεστημένες στα περισσότερα smartphones με Android!