4
Υγεία & Fitness

Wearable για επιληπτικούς

Wearable για επιληπτικούς
Το Nightwatch είναι μια φορετή έξυπνη συσκευή που φοριέται στο χέρι και ειδοποιεί όταν πρόκειται να συμβεί κάποια επιληπτική κρίση κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι δοκιμές έχουν δείξει ότι μπορεί να αποβεί σωτήρια για τον κάτοχό του.

Τα τελευταία χρόνια τα wearables έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλή όχι μόνο επειδή είναι εύχρηστα αλλά κυρίως γιατί αποτελούν βοήθημα υγείας και ευεξίας. Με τη βοήθεια ενός wearable μπορούμε να μετράμε τους παλμούς της καρδιάς μας, να μετράμε πόσες θερμίδες παίρνουμε από τα καθημερινά μας γεύματα αλλά και να καταγράφουμε τις επιδόσεις μας όταν γυμναζόμαστε.

Το Nightwatch είναι ένα wearable που μπορεί να προβλέψει πότε θα εκδηλωθεί μια επιληπτική κρίση κατά τη διάρκεια της νύχτας και να στείλει το απαραίτητο προειδοποιητικό σήμα. Το νέο αυτό βραχιόλι υψηλής τεχνολογίας που αναπτύχθηκε από επιστήμονες στην Ολλανδία, καταφέρνει να εντοπίσει έγκαιρα το 85% των σοβαρών νυχτερινών κρίσεων επιληψίας, ποσοστό πολύ υψηλότερο από άλλες τεχνολογίες που είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή.

Ερευνητές του ΤU/e (Πολυτεχνείο του Αϊντχόφεν), του SEIN (ίδρυμα για οργανώσεις και ιδρύματα σχετικά με την επιληψία στην Ολλανδία), του UMC Utrecht, του κέντρου επιληψίας Kempenhaeghe και του Epilepsy Fund, καθώς και εκπροσώπων ασθενών και της LivAssured, ανέπτυξαν το Nightwatch και δημοσίευσαν τα αποτελέσματα δοκιμής του στο Neurology. Αυτό που κάνει είναι να εντοπίζει δύο βασικές ενδείξεις επιληπτικών κρίσεων: Αφύσικα ταχύ χτύπο καρδιάς και ρυθμικές απότομες κινήσεις. Εάν αντιληφθεί κάτι τέτοιο, στέλνει ασύρματα συναγερμό σε νοσηλευτές.

Οι ερευνητές δοκίμασαν το βραχιόλι σε 28 ασθενείς επιληψίας με διανοητικά προβλήματα, για 65 νύχτες ανά ασθενή κατά μέσο όρο. Το αποτέλεσμα ήταν να εντοπιστεί στο 85% των σοβαρών κρίσεων και το 90% των πολύ σοβαρών. Οι ερευνητές τονίζουν πως το Nighwatch λειτουργεί σωστά και είναι κατάλληλο για χρήση σε ενηλίκους, ενώ εκτιμάται πως θα μπορεί να μειώσει τον αριθμό των κρίσεων επιληψίας κατά τα 2/3, αν και αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την ταχύτητα αντίδρασης των νοσηλευτών.

Να σημειωθεί ότι η ζωή των ατόμων με διανοητικά προβλήματα και σοβαρές περιπτώσεις επιληψίας, ανθεκτικές σε μεθόδους θεραπείας, διατρέχει ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο από επιληπτικές κρίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.