Κλείσε το και ξανάνοιξέ το! Αυτή η φράση έχει στοιχειώσει τους χρήστες υπολογιστών εδώ και δεκαετίες, αλλά έχει βάση! Η λογική του ότι, όποτε ένας υπολογιστής δεν λειτουργεί σωστά ή βγάζει προβλήματα κατά τη χρήση, το να τον σβήσεις και να τον ανοίξεις λύνει τα προβλήματα κάποιες φορές. Βέβαια, αυτή η διαδικασία ίσχυε πολύ περισσότερο τις εποχές των Windows 95, μέχρι και των XP, μιας και πλέον έχουμε συνηθίσει να μην κλείνουμε τον υπολογιστή για μέρες ή για εβδομάδες, αλλά ακόμη έχει κάποια βάση. Τα smartphones είναι κι αυτά υπολογιστές, απλά σε μέγεθος τσέπης, και η διαδικασία του κλεισίματος και επανεκκίνησης έχει βάση και σε αυτά, παρ’ ότι οι περισσότεροι δεν το κάνουμε ποτέ, εκτός κι αν κλείσει μόνο του από μπαταρία.
Πολλές φορές, όμως, τυχόν προβλήματα στη λειτουργία του smartphone λύνονται με μια επανεκκίνηση!
Τι συμβαίνει στο εσωτερικό;
Όπως και στους υπολογιστές, έτσι και στα smartphones υπάρχει ένας επεξεργαστής (γνωστός και ως System-on-Chip ή SoC) μαζί με μνήμη RAM. Η μνήμη των κινητών πλέον κινείται περί τα 8GB, αν και υπάρχουν μοντέλα με 10, 12, ή και 16 gigabytes. Η μνήμη είναι υπεύθυνη για την αποθήκευση των δεδομένων του λειτουργικού συστήματος και των apps που τρέχουν ανά πάσα στιγμή. Όποτε ανοίγεις ένα app, αυτό “φορτώνεται” στη μνήμη από το σύστημα αποθήκευσης και παραμένει εκεί μέχρι νεωτέρας. Η μνήμη RAM, όμως, κρατά τα δεδομένα μόνο για όσο το smartphone (ή όποιο άλλο μηχάνημα) είναι αναμμένο. Μόλις σβήσει η συσκευή, διαγράφονται και τα δεδομένα στη RAM.
Το Android (αλλά και το iOS) χρησιμοποιούν τη RAM όσο το δυνατόν περισσότερο, καθώς είναι πολύ πιο γρήγορη από τον αποθηκευτικό χώρο, ενώ καταναλώνει την ίδια ενέργεια είτε είναι άδεια είτε γεμάτη δεδομένα. Όσο χρησιμοποιείς τη συσκευή, όμως, η μνήμη αυτή κατακερματίζεται, παλαιότερα δεδομένα διαγράφονται για να κάνουν χώρο για νέα, ενώ διασπείρονται όλο και περισσότερο. Αυτό κάνει τη συσκευή πιο αργή, ενώ πάντοτε υπάρχει και το ενδεχόμενο σφάλματος κατά τη μετακίνηση δεδομένων από μια περιοχή σε άλλη. Το λειτουργικό σύστημα του κινητού, Android ή iOS, είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο σύστημα, αποτελούμενο από πάμπολλα διασυνδεδεμένα υποπρογράμματα. Με τη χρήση, αυξάνονται οι πιθανότητες κάποιου λάθους.
Επανεκκίνηση
Η επανεκκίνηση ουσιαστικά είναι η διαδικασία που αδειάζει η μνήμη RAM και το λειτουργικό σύστημα, μαζί με όλα τα υποπρογράμματα, φορτώνονται εκ νέου στη μνήμη. Παράλληλα, όλα τα περιφερειακά κυκλώματα που αποτελούν τη συσκευή επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση. Έτσι, όποια τυχόν προβλήματα ή σφάλματα έχουν προκληθεί από τη χρήση, πλέον δεν υπάρχουν. Επίσης, αν κάποια στιγμή έτρεξες ένα app το οποίο προκάλεσε κάποιο πρόβλημα, με την επανεκκίνηση όλα θα δουλεύουν όπως πρέπει – τουλάχιστον μέχρι να ξανατρέξεις το προβληματικό app.
Προφανώς, υπάρχουν και προβλήματα τα οποία δεν λύνονται με επανεκκίνηση, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αποταθείς σε κάποιον ειδικό – όπως τους ειδικούς του G Service που θα βρεις στα καταστήματα Γερμανός! Ειδικά αν το πρόβλημα της συσκευής σου οφείλεται στο hardware, ένα απλό restart δεν πρόκειται να το λύσει, επομένως… G Service.